Josep Gironès s'emporta el Fiter i Rossell

'Presidi Major', la novel·la guanyadora del premi més ben dotat, tracta sobre la corrupció

L'Auditori Claror de Sant Julià ha acollit aquest dijous al vespre el XXXVII Aniversari de la Nit literària andorrana que ha premiat Josep Gironès amb el Fiter i Rossell de novel·la. L'obra guardonada, 'Presidi Major', explica la biografia d'un alcalde de la Fatarella que va tenir problemes amb la justícia i va morir al presidi de Ceuta. El Cercle de les arts i de les lletres també ha guardonat Josep Maria Sala-Valldaura amb el Premi Sant Miquel d'Engolasters d'assaig literari, Rosa Pagès amb el Premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions i Joan Asbert amb el Premi Grandalla de poesia Crèdit Andorrà, i RTVA amb el premi Tristaina de periodisme.

L'autor premiat amb el Fiter i Rossell, Josep Gironès, ha exposat que el seu objectiu és donar a conèixer la terra que el va veure néixer i posicionar-la a nivell literari. A més, l'obra 'Presidi Major', ha admès, té certa relació amb la realitat perquè el protagonista "va participar en actes contraris a l'administració i el van agafar". De fet, ha desitjat que hi tingués més proximitat perquè "gent que fa coses similars passés per la presó i no en sortís massa de pressa".

La novel·la ha comportat una tasca important de documentació que es trasllada en un gran volum de detalls sobre les presons, la vida a la Terra Alta, l'ambient als presidis, etc. Tot i així, Girones ha manifestat que no esperava rebre el guardó perquè aquests certàmens tenen "un nivell d'exigència molt alt". El Fiter i Rossell està dotat amb 15.000 euros que aporta el Ministeri de Cultura.

Per la seva part, Joan Asbert, ha rebut el Premi Grandalla de poesia Crèdit Andorrà per segon any consecutiu. Asbert ha volgut en aquest cas ordenar el centenar de poesies en mòduls segons el sistema de construcció. A diferència de l'obra de l'any passat que era com una "amanida de fruites", en aquesta ocasió volia "separar, donar a cada estil una possibilitat d'expressar-se".

De fet, l'autor va provar sort perquè no sabia segur si es podia tornar a presentar al concurs. Tot i així, rebre de nou el premi ha estat "una alegria immensa". "Vol dir que no es van equivocar sinó que van saber valorar i ponderar com calia i ara sabien el nivell que representava el primer", ha fet broma. Crèdit Andorrà dota el premi Grandalla amb 3.500 euros.

Els premis de divulgació científica, el Manuel Cerqueda Escaler de novel·la curta, el de teatre del 50è aniversari de Crèdit Andorrà i el Premi Principat d'Andorra d'Investigació Històrica han quedat deserts.