Cultura 09/04/2019

Mèxic protagonitzarà el 3r cicle Geografies d'Ordino

Els assistents s'impregnaran de la cultura d'aquest país a través de conferències, tallers, projeccions i degustacions

M. Pérez
2 min
El director de l'IEA, Jordi Guillament; la cònsol menor d'Ordino, Gemma Riba, i el coordinador del cicle, Albert Padrol, durant la roda de premsa celebrada aquest dimarts. / M. P. (ANA)

OrdinoMèxic serà el protagonista de la tercera edició del cicle Geografies, que se celebrarà a Ordino entre els pròxims 6 i 19 de maig. Durant la roda de premsa celebrada aquest dimarts, la cònsol menor, Gemma Riba, ha indicat que aquest és "un cicle que ja es va consolidant any rere any i del qual n'estem molt orgullosos". Per tant, durant dues setmanes "ens impregnarem de la cultura mexicana a través de múltiples visions i facetes, ja sigui a través de conferències, tallers o degustacions". A més, en aquesta edició es comptarà amb dotze convidats que analitzaran el país des de diferents punts de vista com són l'acadèmic, el periodístic o el filosòfic i l'entrada a tots els actes és gratuïta.

El coordinador del cicle i responsable de continguts, Albert Padrol, ha desgranat el programa, destacant algunes de les cites més importants que s'hi troben incloses. La inauguració anirà a càrrec del catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat de Barcelona, Pere Vilanova, i comptarà per primera vegada amb la col·laboració de Luz Muñoz, llicenciada en relacions internacionals per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), per explicar un recorregut per alguns dels aspectes més sorprenents del calidoscopi mexicà. Padrol ha posat especial importància en les dues exposicions que es podran visitar al llarg de les dues setmanes: d'una banda, l'Era d'Ordino acollirà 'Frida. Llum i ombra' de l'artista Pedro García Villegas, on es podrà observar una mostra d'una Frida Kahlo que podia ser, al mateix temps, maca i lletja, feliç i desgraciada o índia i europea; d'altra banda, en la mateixa ubicació, els assistents podran gaudir de 'Dead Fashion', de Ruth González, que representa una sàtira de la imatge mediàtica i dels estereotipis de bellesa donats pels mitjans mitjançant l'ús de 'collages' d'imatges de revistes, desconfigurats a través del dibuix per crear nous significats.

D'altra banda, el cicle també acollirà una sèrie de tallers, entre els quals hi destaca 'Calaveritas', que també conduirà Ruth González, i on s'ensenyarà la tècnica de decoració de calaveres de sucre utilitzant papers metal·litzats de colors i glacé royal. L'activitat està dirigida tant als joves com als adults. Per últim, també es reproduiran cinc projeccions, distribuïdes entre tres llargmetratges i dos documentals. Tot i l'extens programa que s'ofereix, Padrol ha declarat que "és impossible sintetitzar una cultura en dues setmanes".

Quant a l'elecció de Mèxic com a protagonista del cicle, el director de l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA), Jordi Guillamet, ha dit que ha estat escollit "aprofitant que Andorra presideix la conferència Iberoamericana" i, per tant, una bona opció era triar un país que conformés aquesta zona. Tot i això, Guillamet ha argumentat que el més probable és que l'any vinent l'elecció també sigui "un país d'allí". Pel que fa a la participació, s'espera assolir la mateixa que en les edicions passades, que va superar en totes dues ocasions les 450 persones. Per a més informació, els interessats es poden dirigir a la plana web www.geografies.ad.

stats