Cultura 14/04/2018

La tria de Sant Jordi (I)

Les editorials i els autors i les autores andorranes seran protagonistes de la diada del llibre; en aquesta primera part repassem els premis literaris atorgats des d'Andorra, les últimes novetats, contes i poesia

Esther Jover Martin
7 min
Fira del llibre i la rosa de Sant Jordi a Andorra la Vella

Andorra la VellaEn pocs dies celebrem una de les jornades més esperades de l'any: Sant Jordi. I, de nou, l'oferta de publicacions demostra la bona salut de la petita indústria literària andorrana i l'enginy de les plomes autòctones. Les propostes són molt diverses, des de gènere negre a premis literaris, poesia, contes i reedicions, i fins i tot, estudis històrics i autoajuda. Llibres per a tots els públics. A ARA Andorra n'hem fet una selecció per orientar-vos entre les piles de llibres.

Premis literaris

'Rut sense hac'

L'escriptora Muriel Villanueva ha guanyat el 7è premi Carlemany per al foment de la lectura, convocat pel Govern i Grup 62, amb la novel·la 'Rut sense hac', publicada per Columna Edicions.

Portada del premi Carlemany per al foment de la lectura 2017, 'Rut sense hac'. / Columna

La Rut és una noia de 16 anys que comença els estudis artístics en un institut força allunyat del seu barri. Fa noves amigues i un amor truca a la porta, però té un secret que arrossega des dels quatre anys i que no coneix ningú: una llarga cicatriu i una cintura massa estreta li recorden cada dia, des del mirall, que li falta una part de si mateixa que es va endur un càncer. La vergonya de mostrar el seu cos i la por al retorn de la malaltia l’assetgen, però la Rut aprendrà a plantar-lis cara.

'Paradís d'ombres'

L'escriptora encampadana Núria Gras, amb l'obra 'Paradís d'ombres', ha estat la guanyadora del premi Fiter i Rossell de novel·la, en el marc de la 40a Nit Literària que organitza el Cercle de les Arts i de les Lletres, i que està dotat amb 10.000 euros pel ministeri de Cultura. La publica Pagès Editors.

Portada de la novel·la 'Paradís d'ombres'. / Pagès Editors

La història arrenca un 9 de novembre amb "una nevada monumental". 'Paradís d'ombres' és una novel·la negra en la qual un assassí en sèrie mata gent que treballa a la Batllia i el protagonista, el detectiu Frank, haurà d'esbrinar qui hi ha darrere dels crims.

Surten del forn

'El rumor de los insectos por la noche'

Coincidint amb Sant Jordi, l'editorial Santa Guadaña publica un recull de tres relats de ciència-ficció/terror, amb el títol 'El rumor de los insectos por la noche'. Els autors són Martín Blanco, editor de Santa Guadaña, David Arrabal i Álex Puig, tres autors apassionats pel gènere.

Portada del volum amb tres relats 'El rumor de los insectos por la noche'. / Santa Guadaña Ediciones

La frase "el rumor dels insectes per la nit" és la traducció de 'Kitab Al-Azif', el nom que rep la versió original en àrab del 'Necronomicon' (any 730), un llibre obscur, de màgia negra, folrat amb pell humana. Se'l coneix com 'El llibre dels morts', i forma part de l'univers d''Els mites de Cthulhu', d'H. P. Lovecraft (1890-1937), el creador de l'horror còsmic. Els tres autors homenatgen Lovecraft amb tres relats encadenats, que van de l’any 1100 al 2300. Els episodis són 'Llueve sangre', d'Arrabal, ambientat en les croades; 'Los que caminan en la tierra de los dioses', de Blanco, amb el 'Necronomicon' en mans del Tercer Reich, i 'A través de las esquinas', de Puig, en un futur no tan llunyà.

'La capsa de música'

Després de l'obra de teatre 'Fred' i de la novel·la 'Wicca', Agustí Franch publica la novel·la 'La capsa de música (editorial Mesclant).

Portada de la novel·la 'La capsa de música'. / Editorial Mesclant

La trama: l'Enric i la Teresa no es coneixen, però el 14 de setembre del 2029 tenen un accident al mateix lloc, a la plaça d'Urquinaona de Barcelona. Tots dos entren en coma, i es desperten, alhora, el 8 d'abril del 2048: ell està a Pal, a casa dels seus pares, i ella a l’hospital de Rotterdam. Franch puntualitza que la novel·la és, en realitat, un thriller romàntic.

'Vacances de xics'

Tres anys després dels relats autobiogràfics 'Flaixos de llum blanca', l'editorial Andorra torna a confiar en Pilar Burgués, que torna al relat amb 'Vacances de xics'.

La portada de 'Vacances de xics'. / Editorial Andorra

'Vacances de xics' són les vivències d'una nena durant les vacances estiuenques en un poble petit a la dècada dels anys 60. Les experiències són el fil conductor d’una trentena de relats curts, "ingenus i alegres, amb els quals el lector se sentirà immediatament identificat".

'Mort sota zero'

Després de publicar l'estudi 'Els pioners de l'hoteleria andorrana' (2001), la novel·la històrica 'L'home de mirada clara' (2014), relats, assajos i un conte cada Nadal amb les il·lustracions de Sergi Mas, Ludmilla Lacueva Canut s'atreveix ara amb el gènere negre: 'Mort sota zero' (edicions Apostroph).

Portada de la novel·la negra 'Mort sota zero'. / Editorial Apostroph

A 'Mort sota zero', el comissari Cerni Llop, l'exbatlle Climent Masoliver i la forense Sastre investiguen tres assassinats en un hotel de Soldeu. La trama gira al voltant de Jordi Puig de Castellnou, hereu d'una família barcelonina molt ben situada que va a Soldeu a esquiar. A més dels assassinats a l'hotel, Puig de Castellnou cau per un barranc, i està convençut que no ha estat un accident. 'Mort sota zero' són dues trames: l'una al Londres del 1975, en un ambient aristocràtic i molt gèlid, i l’altra, a l'actualitat. Dues de les víctimes són treballadors de l'hotel, i la tercera té a veure amb un secret del passat que podria revelar-se.

'Nunca hallarás la paz'

El jove escriptor Marc Ribert Arqués també s'endinsa en el gènere negre amb 'Nunca hallarás la paz' (editorial Círculo Rojo), una novel·la que narra una intriga teixida a través de generacions durant les quals la validesa d'uns ideals posa a prova el límit a què estem disposats a arribar per defensar-los.

Portada de la novel·la 'Nunca hallarás la paz'. / Editorial Círculo Rojo

"Has sentit parlar dels camells, Jacques? Són animals pacífics, treballadors i callats. Com tu. Resignats a mirar més enllà de les seves rutines, suportant sobre les seves espatlles les càrregues més pesades de la societat. Aquests animals, Jacques, són dòcils, ensinistrats, impertorbables. Molt diferents a ells hi ha els lleons, bèsties salvatges i indomables. Els lleons són violents per naturalesa, per això s'han convertit en els reis, en els senyors del seu món. Comprenen que els grans mals són la confiança i la pau, la repressió que manté un equilibri fictici en les seves vides, i per això decideixen rebel·lar-se, el seu esperit els inquieta, la seva ànima es desperta. (...) El lleó és el poder, Jacques. És la vida, l'únic valor que existeix i que el camell trunca amb la seva actitud despreocupada i estoica. Jo em dedico a caçar camells per engendrar lleons. Jo mato esclaus, per així fer homes lliures".

Contes

'6 peixos en un test'

Un conte escrit per una nena d'11 anys, l'Al·legra (ara en té 13), i il·lustrat per la seva mare, l'artista Eva Martínez, Zoe. Publica Anem Editors.

Portada del llibre de relats '6 peixos en un test'. / Anem Editors

'6 peixos en un test' és un volum de sis relats il·lustrats, de sis històries de peixos, inspirats pels peixos que el pare de l'Al·legra té a casa. En un test. Els animals viuen aventures i peripècies fins acabar al test en qüestió. L'Al·legra va sorprendre la seva mare amb els contes, i ella es va decidir a il·lustrar-los.

'Les cabretes del Serrat Gros'

'Les cabretes del Serrat Gros' (edicions Salòria) és un conte de Pepita Clop, il·lustrat per Carolina Botella. Clop també ha publicat, amb la mateixa editorial, el llibre 'Contes de la mare', il·lustrat per Ramon Berga, que recull rondalles de la Vall de Castellbó. Dins la mateixa col·lecció, Botella també ha il·lustrat els contes 'El burot i les cireres d'Arfa', de Pep Albanell, i 'El tresor més gran del món', de Mariona Mateu.

Portada de 'Les cabretes del Serrat Gros'. / Edicions Salòria

'Les cabretes del Serrat Gros' narra la història d'una de les formatgeries més emblemàtiques del Pirineu, la història d'un projecte vital i d'una manera d'entendre el món. El Serrat Gros és molt més que un dels millors formatges del món, representa un canvi profund en el desenvolupament social i econòmic de les comarques de muntanya a finals del segle XX i principis del segle XXI.

Poesia

'Repetició i diferència'

Antoni Caus Vidal ('La síndrome de l'escala') ha publicat el volum poètic 'Repetició i diferència', amb l'editorial Andorra. Un llibre amb il·lustracions de Minerva Garcia Cobo.

Portada del llibre de poesia 'Repetició i diferència'. / Editorial Andorra

Caus ha explicat que 'Repetició i diferència' és el seu cinquè poemari, tot i que és el primer de poesia que publica en una editorial (el mateix volum el va publicar fa cinc anys en una autoedició) . Es tracta d'un llibre escrit en què es permet "practicar un cert tipus de mètrica amb un cert tipus de ritme que no té res a veure amb la prosa poètica". L'autor utilitza un llenguatge gairebé cinematogràfic, amb un 'haikú' que tanca la porta de l'escena.

'Vuitanta-dos dies d'octubre'

L'escriptor i editor Josep Enric Dallerès publica el volum de poesia 'Vuitanta-dos dies d'octubre', amb la seva editorial Anem Editors.

Portada del poemari 'Vuitant-dos dies d'octubre'. / ANEM EDITORS

El llibre és una recopilació de vuitanta-dos poemes que Dallerès va escriure des de l'1 d’octubre fins al 21 de desembre de 2017, a raó d'un cada dia, i que va anar publicant a les xarxes socials acompanyats d'una fotografia. Els textos en prosa estan nodrits de reflexions envers els esdeveniments polítics actuals, sempre des d'un punt de vista de defensa o vulneració dels drets humans com a estendard europeu diferenciador.

'Si diem Andorra...'

L'editorial Andorra publica 'Si diem Andorra... Antologia de poemes premiats al concurs de Poesia Miquel Martí i Pol', un certamen que ja ha complert una vintena d'edicions.

Portada del recull de poesia 'Si diem Andorra'. / Editorial Andorra

L’any 1998, fa vint anys, es va crear el Concurs de poesia del Dia mundial del llibre, un guardó nacional que a partir de 2004 es va passar a anomenar Miquel Martí i Pol en homenatge al 'poeta del poble', l’home que va estimar els paisatges naturals, els entorns urbans i la gent del país pirinenc, tal com ho reflecteix al volum 'Andorra, postals i altres poemes'.

stats