Cultura 02/05/2018

Ordino, una mica més a prop de l'Índia

El cicle Geografies s'aproxima a la multiculturalitat del país sud-asiàtic a través de conferències, tallers, exposicions i cinema

Ana
2 min
El director de l'IEA, Jordi Guillamet; la cònsol menor d'Ordino, Gemma Riba, i el coordinador del cicle Geografies, Albert Padrol, presenten aquesta segona edició. / C.G. (ANA)

OrdinoOrdino estarà una mica més a prop de l’Índia a partir del proper dilluns, 7 de maig, i fins al dia 20. Ho farà en el marc del cicle Geografies, que si en la primera edició és va centrar en la cultura més “formatejada” i “quadriculada” del Japó, tal com ha exposat la cònsol menor, Gemma Riba, aquest any ha buscat un país “de contrastos”. Un país amb una “gran diversitat de cultures, extremadament diferenciades”, ha plantejat Albert Padrol, el coordinador d’aquest cicle i l’artífex que vingui carregat de propostes i personalitats interessants en el seu programa d’actes. Padrol, un dels fundadors de la llibreria de viatges barcelonina Altaïr, és l’encarregat dels continguts d’un cicle creat l'any passat per l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), amb la col·laboració del comú ordinenc.

Per encetar Geografies, i durant els quinze dies que dura, es podrà veure l’exposició ‘Linde dans un miroir’, dels fotògrafs Roland i Sabrina Michaud, els quals fa més de 30 anys que plasmen en imatges moments i ciutadans del país sud-asiàtic. L’exposició es mostrarà a l’Era d’Ordino, al cor del poble, que s’estrena com a escenari principal del cicle.

També tindran lloc diferents tallers, com un de dansa 'kathak', clàssica del nord de l’Índia; un sobre espècies culinàries; un de ioga o un de coreografies de Bollywood. Així mateix, se celebraran conferències, com la d’Òscar Pujol, autor de l’únic diccionari sànscrit-català, que parlarà sobre hinduisme. O les dues d’Agustí Pàniker, escriptor i editor, que parlarà sobre les diversitats índies i també sobre la fascinació que des de fa centenars d’anys té Orient per la cultura, religió i filosofia de l’Índia. Per la seva part, Enrique Garcelán i Gloria Fernández, impulsors del festival CineAsia, parlaran sobre la indústria cinematogràfica del país sud-asiàtic, tant la de Bollywood com la que anomenen off Bollywood.

Garcelán i Fernández han col·laborat en la selecció de l’altre gran pilar de Geografies: les projeccions cinematogràfiques. Però no seran, ha alertat el director de l’IEA, Jordi Guillamet, pel·lícules comercials, fàcils de veure. “Són profundes, d’iniciats” i es projectaran en sessions dobles. Per escollir-les també s’ha comptat amb la col·laboració del Cineclub de les Valls. Són en total quatre pel·lícules, totes amb molt de protagonisme femení, ja que tres d’elles estan dirigides per dones, i l’altra parla de la dona, ha explicat Pedrol.

Els films escollits són 'La estación de las mujeres', 'Solo se vive una vez', 'Lipstick under my burha' i 'Hilo'.

Finalment, Guillamet ha assegurat que aquest cicle tindrà continuïtat i que "segur" que hi haurà una tercera edició. El país escollit, però, encara està per decidir.

stats