Ordino torna a indultar els 'contrabandistes' amb èxit de públic

La representació ha comptat amb comentaris en to d'humor cap a alguns personatges de la parròquia i, fins i tot, referències a la convocatòria de vaga dels funcionaris

La plaça Major d'Ordino ha acollit aquest dilluns de Carnaval el Judici dels Contrabandistes, un espectacle que l'any passat es va recuperar després de 25 anys. Enguany s'han ampliat els diàlegs i també hi ha participat més gent jove, tot i les dificultats pel fet que el jovent de la parròquia estudiï fora. Com l'any passat, l'activitat també ha comptat amb la participació de l'Esbart de les Valls del Nord, la Coral Casamanya i el Grup Artístic d'Ordino. 

En total, una quarantena de persones han pres part en la representació, que combina música, dansa i l'espectacle burlesc del judici d'un grup de contrabandistes que els carabiners han capturat al Serrat. A diferència de l'espectacle d'Encamp, però, en realitat no són contrabandistes de veritat, sinó uns personatges estranys vestits com la sota d'oros i que parlen un idioma estrany, de manera que els jutges no saben de què acusar-los. Finalment, es lliuren de la presó a canvi d'interpretar el Ball del Contrapàs, en el qual també hi han pres part gent del públic, entre els quals els cònsols d'Ordino. Per tancar l'acte central del Carnaval a Ordino, s'ha repartit el popular brou de Carnaval ofert per l'hotel Babot.

Tot i que la intenció no és fer una sàtira reivindicativa, els jutges han fet riure el públic amb ocurrències com ara que Sornàs va ser creat per una monja anomenada sor Nas, o que van ser els ordinencs els que van descobrir Amèrica, ja que el primer poble que van fundar es va dir Nova Llorts. També han fet referència a l'afició del mossèn de la parròquia d'anar a buscar bolets, al ràfting de Sant Julià i, en constatar que el servei d'Atenció Ciutadana no responia al telèfon, han assegurat que era perquè havien anat a la vaga convocada pels sindicats de la funció pública. 

El bon temps i el sol que feia aquest dilluns al migdia ha permès que la plaça s'omplís d'un públic que ha pogut gaudir i fins i tot participar en el ball final. La cap d'Activitats i de Promoció del comú d'Ordino, Maria Soto, ha expressat la seva satisfacció per haver pogut continuar la tradició que s'havia perdut durant 25 anys, i ha destacat el fet que enguany s'hi ha afegit gent nova. La representació dels contrabandistes es va començar a preparar just després de Reis, i han assajat un mínim d'un cop per setmana des de llavors.