Cultura 21/06/2015

'Perseguits i salvats', un projecte local amb vocació internacional

Aquest projecte posa en valor la recuperació d’unes rutes catalanes de fugida del poble jueu durant la Segona Guerra Mundial

Ana
3 min
Una de les rutes d'evasió / Diputació de Lleida

Andorra la Vella'Perseguits i salvats' és un projecte que neix en un àmbit local, el del Pirineu, però amb una clara projecció internacional, i representa la recuperació d’unes rutes catalanes de fugida del poble jueu durant la Segona Guerra Mundial i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català.

Quatre rutes conformen aquesta projecte impulsat per la Diputació de Lleida. Uns recorreguts que identifiquen els principals itineraris de fugida pel Pirineu de Lleida durant l'Holocaust nazi a la Segona Guerra Mundial. Uns itineraris pels quals van passar prop de 20.000 persones d'origen jueu, segons les investigacions històriques, que van fugir de la barbàrie a través de les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i l'Aran per salvar-se la deportació i la mort.

La senyalització del projecte, que es va inaugurar ara fa tot just un any, porta al visitant per diferents camins, espais i poblacions que van ser escenaris de fugida. Així les rutes són: Pirineus Val d'Aran-Alta Ribagorça (des de Pont de Rei fins a Pont de Suert): Pirineus el Pallars Sobirà (des de Port de Guiló fins a Sort); Pirineus Alt Urgell (des del Coll de Pimés fins a la Seu d'Urgell); i Pirineus la Cerdanya (des del Port de Peralta fins a Martinet). Aquesta senyalització consta de diferents banderoles, plafons, plaques i tòtems que incorporen codis QR que enllacen amb el web www.perseguitsisalvats.cat, on es publiquen els continguts en català, aranès, castellà, anglès, francès i hebreu.

A més, la previsió és que es pugui posar en marxa una cinquena ruta d'evasió que enllaci les comarques de la Val d'Aran i el Pallars Sobirà, des de Tuc dera Girèta, Montgarri, Pont de Perosa, Bordes de Perosa, refugi Fornet i fins arribar a Alòs d'Isil.

El projecte de 'Perseguits i salvats', però, va més enllà de la senyalització dels 151 quilòmetres de rutes i busca internacionalitzar-se amb la promoció dels itineraris en països com França, Bèlgica, Polònia, Uruguai i Israel, indrets amb importants comunitats jueves i centres dedicats a la recuperació de la memòria de l'Holocaust.

La voluntat del projecte és, tal com assenyala el president de la Diputació de Lleida, Joan Rañé, "salvar un patrimoni intangible i espiritualment incommensurable" així com enfortir les relacions comercials amb Israel. En la mateixa línia s'expressen les autoritats israelianes, que consideren el turisme com un sector prescriptor que pot obrir noves relacions econòmiques en altres àmbits interessants per als dos territoris.

Amb la voluntat d’internacionalitzar el projecte 'Perseguits i salvats' sobre l’evasió de refugiats jueus durant l’Holocaust pel Pirineu lleidatà, la Diputació de Lleida també va impulsar un documental, dirigit per Felip Solé, que recull testimonis en primera persona que narren com van fugir de l’Holocaust i l’horror nazi a través de les comarques de la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell o l’Alta Ribagorça, alhora que s’hi posa de manifest la solidaritat dels lleidatans en aquell context durant la II Guerra Mundial.

Paral·lelament, també s'ha presentat, tant a Catalunya com a Tel Aviv, el llibre de Josep Calvet 'Huyendo del Holocausto. Judíos evadidos del nazismo a través del Pirineo de Lleida', editat per l’Editorial Milenio. Una publicació que, segons el seu autor, té tres objectius principals: la revisió històrica d’uns fets poc coneguts, posant-hi cares i noms; destacar l’altruisme dels pirinencs; i, per últim, posar en relleu tota la tasca de la Joint com a organització.

stats