Publicitat
Publicitat

Prop de 60 projeccions a la 9a edició del 'Picurt'

Aquest any, i per primera vegada, s'ha convidat un país a participar activament en la programació, concretament Polònia

La Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus 'Picurt' ha presentat la programació de la novena edició que tindrà lloc del 23 al 27 de juny entre la Seu d'Urgell i Artedó. Aquest any es projectaran prop de 60 films de cultura de muntanya de 18 països d'arreu del món, però es posarà especial interès en les produccions sobre els Pirineus. Totes elles estaran dividides per seccions –Petita Muntanya, Muntanyes del Món, Muntanya i Esport, Ecologia, Dona i Muntanya, Cinema Recuperat, Pirineus, Joves Creadors i Polònia-.

Per primera vegada, 'Picurt' ha convidat un país a participar activament en la producció, concretament Polònia. Segons ha explicat la directora de la mostra, Montse Guiu, les muntanyes dels Pirineus "són les muntanyes de la llibertat" per als polonesos que van patir la segona Guerra Mundial. Per tant, es projectaran films per mostrar la seva cultura de muntanya, i a més, es donarà a conèixer el país amb la programació de diferents activitats paral·leles com un mercat artesanal, conferències o representacions folklòriques. Tanmateix, el festival comptarà amb la presència de Jerzky Porebski, director de cinema polonès, que presentarà dues de les seves obres cinematogràfiques.

Des de l'Arxiu Nacional, Cinta Pujal, ha explicat que Andorra tindrà presència a les seccions de Pirineus, "amb les projeccions 'Comapedrosa, els secrets d'un parc', de Jaume Riba, i 'Camí del foc', d'Albert Cristòfol i Rosa Burgos". A més a més, també estarà present a la secció Cinema Recuperat i Joves Creadors. Altra aportació andorrana serà la taula rodona 'Herois i traïdors als Pirineus. Les xarxes d'evasió de polonesos i ciutadans dels països ocupats durant la segona Guerra Mundial'.

En aquesta edició es retrà homenatge a Rosa Vergés per la seva trajectòria com a directora de cinema, docent i productora audiovisual. A més, atorgarà el segon premi Josep Virós a l'Editorial Garsineu per les seves publicacions en favor de la promoció de la cultura pirenaica.

Finalment, des de la Comissió Nacional andorrana per la UNESCO, Jean-Michel Armengol, ha agraït a l'organització el fet de convidar un país com Polònia perquè "ells defensen molt els valors de patrimoni audiovisual i material, i treballen per la recuperació de la memòria".