Publicitat
Publicitat

Queixes perquè el Ministeri de Cultura desatén la cultura

Velles Cases Andorranes es va reunir amb Olga Gelabert el passat 6 de març, i lamenta el seu silenci un mes i mig després

El passat 6 de març l'associació Velles Cases Andorranes va aconseguir una reunió amb la ministra de Cultura i Esports, Olga Gelabert, per tractar diversos temes que preocupen l'entitat. Un dels aspectes que es van parlar durant aquesta trobada va ser el futur de Casa Ribot d'Engordany, considerada "la casa més antiga d'Andorra" amb gairebé 600 anys de vida, tal com defensa el president de Velles Cases, Claude Benet. L'immoble corre el perill d'esfondrar-se i requereix d'actuacions urgents.

Gelabert es va comprometre a parlar amb el Comú d'Escaldes i amb la propietat per trobar una solució, que vagi també més enllà de les subvencions que ofereix el Govern per a rehabilitació d'immobles. Però, un mes i mig després de la reunió, Velles Cases Andorranes denuncia el silenci de la ministra i de tot el ministeri. "No hi ha hagut més comunicació" per part d'un Ministeri de Cultura que no fomenta, desatén, la cultura del país, lamenta Benet. L'associació critica que només s'aposti per la cultura partint des d'un "punt de vista comercial". Exemples, el milió d'euros que s'ha destinat per adaptar l'antic Hotel Valira en el nou Museu Thyssen. Per rehabilitar Casa Ribot caldria molt menys: entre 40.000 i 50.000 euros.

La trobada amb la ministra va ser "l'última temptativa, fins aquí hem arribat", planteja Benet. L'associació no demana que el ministeri accepti una subvenció, sinó que tingui més conscienciació sobre el patrimoni històric del país. Però de moment no n'obté resposta, lamenten. A més, calen accions urgents a aquest immoble escaldenc. Fa sis mesos, l'associació va fer una visita a Casa Ribot, propietat de la família Santuré. Era un dia de pluja, i en alguns punts l'aigua entrava dins la casa com si no tingués teulada, explica Benet.

La decepció amb la ministra de Cultura ve donada també per d'altres aspectes tractats durant la reunió, dels quals tampoc han vist cap actuació al respecte. Per exemple, el futur de Ràdio Andorra i Sud Ràdio, patrimoni de la humanitat per la Unesco, edifici sobre el qual la ministra es va comprometre a parlar-ne en reunió de Govern. També van demanar que enlloc del projecte 'The Cloud' que es vol fer a l'edifici d'Andorra Telecom, s'hi faci un espai cultural o dedicat a la ciutadania.

Finalment, Velles Cases Andorranes va proposar a la ministra treballar per un "projecte engrescador" al Museu Postal d'Ordino, amb la col·laboració amb les associacions filatèliques. En aquest punt, Gelabert els va respondre que ja estan dissenyant un projecte engrescador al respecte. Però a data d'avui no ha transcendit res més.