Recuperades 3 imatges inèdites de la lectura de la sentència de l'últim condemnat a mort

Aquestes imatges, de les quals es desconeix l'autor, estaven en poder de Manuel Pomares Prat

L’Arxiu Nacional d’Andorra ha recuperat tres imatges inèdites corresponents a la lectura de la sentència a pena de mort de Pere Areny Aleix, a Andorra la Vella, el 18 d’octubre del 1943. Des de l'Arxiu destaquen que aquestes imatges estaven en poder de Manuel Pomares Prat i són excepcionals ja que fins ara només es coneixien les fotografies preses per Valentí Claverol Cirici (1902-2000) i les imatges gravades per Bartumeu Rebés Duran (1910-1977), des del balcó de casa seva, a la plaça Benlloch d’Andorra la Vella. Es desconeix, però, l’autor d’aquestes tres imatges, preses d’amagat i discretament.

La recuperació d’aquestes tres fotografies (en còpia digital) ha estat possible gràcies a la generositat d’Anna Solans i Pomares, néta de Manuel Pomares i la col·laboració de l’investigador Climent Miró que va parlar de l’existència de les imatges i va facilitar el contacte amb la propietària actual. L’Arxiu Nacional d’Andorra posa les imatges a consulta pública per a la seva difusió cultural i en cas d’ús comercial caldrà l’autorització de la propietària de la col·lecció d’imatges que en gestiona la seva explotació.

Fotografies fetes d'amagat

El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha explicat que la troballa permet veure des de perspectives diferents un episodi de la història d'Andorra bastant desconegut, com és el judici públic de l'últim condemnat a mort. Esteve ha afegit que sembla que estiguin fetes d'amagat perquè probablement la persona no estava segura si les podia fer, i ha destacat el fet que una d'elles mostri des de molt de prop el condemnat, tot i que la imatge no sigui de molt bona qualitat.

El ministre també ha indicat que Manuel Pomares –de la Seu d'Urgell, nascut el 1927 i mort l'any passat– és qui posseïa les fotografies, i que segurament es van descobrir arran de la seva mort a l'hora de fer-se càrrec de les seves pertinences. Malgrat tot, ha lamentat que no s'hagi pogut trobar l'autor de les instantànies