Publicitat
Publicitat

S'obren al públic els jardins de Casa Rossell d'Ordino

El cap de Govern es compromet a donar un ús a la casa senyorial i avança que l'any vinent tindrà il·luminació a la nit

El corral de Casa Rossell ha estat l'escenari, aquest dilluns, de la inauguració de les darreres millores que s'han fet en el conjunt patrimonial d'aquesta casa senyorial que data del 1611, en la qual Antoni Fiter i Rossell va redactar el 'Manual Digest' i mossèn Cinto Verdaguer va fer-hi estada per escriure-hi 'El Canigó'. El cap de Govern, Toni Martí, ha recordat que aquest bé d'interès cultural, propietat del Govern, té 300.000 metres quadrats (0,3 quilòmetres quadrats), i ha posat de manifest que els hereus han de tenir cura d'aquest patrimoni, tot i que "no ha estat sempre el cas". Martí ha assegurat que és un patrimoni del poble andorrà i que s'ha de conservar, i per això ha anunciat que de cara a l'any vinent es tornarà a destinar una nova partida per continuar amb la seva rehabilitació i s'ha compromès a trobar-li un ús.

Aquest dilluns s'ha inaugurat el condicionament que s'ha fet en els jardins de la casa, cosa que permetrà que l'indret es pugui obrir al públic, tant als ciutadans d'Ordino com als visitants en general, tant per l'accés des de la plaça Major com des d'un dels laterals. Martí ha assegurat que amb aquesta actuació es guanya un espai "turístic de retrobament i d'andorranitat". A més, també ha avançat que en breu se signarà un conveni amb el Comú d'Ordino per tal de dotar la zona d'il·luminació nocturna.

De la seva banda, el cònsol major d'Ordino, Ventura Espot, ha recordat que des de temps immemorials han reclamat més atenció a Casa Rossell per part del Govern, com a hereu que és. Espot ha reconegut que s'ha fet alguna cosa, però que encara hi ha molt per fer, i per aquest motiu ha demanat que quan les arques de l'Estat ho permetin, s'hi puguin invertir més diners. De fet, el tècnic de Patrimoni Cultural, Joan Bellera, ha indicat que actualment s'ha intervingut només un 30% de la totalitat de la propietat, i que encara queda completar els treballs per resoldre les patologies estructurals i de salubritat, així com els treballs de les instal·lacions dels interiors, una tasca que es tirarà endavant quan es decideixi l'ús que se li vol donar. Bellera ha afegit que el més urgent és la rehabilitació de la casa pairal, que presenta problemes tant en els forjats com en els murs.

Toni Martí ha dit que la decisió sobre l'ús que es donarà s'haurà de prendre conjuntament entre el Govern i el Comú, mentre que la cònsol menor d'Ordino, Consol Naudí, ha destacat que la seva voluntat és que sigui un ús que permeti fomentar l'activitat del casc antic de la parròquia.