Tres grans artistes i un viatge emocional per a una estrena exclusiva

Rechi, el tenor Francisco Fernández-Rueda i el pianista Rubén Fernández prometen un 'Winterreise' "molt especial"

Un viatge emocional, de la mà de tres grans artistes i que s’estrena a Andorra, en el marc del festival Ordino Clàssic. Aquests són els ingredients essencials del ‘Winterreise’ (viatge d'hivern) que es podrà veure aquest dissabte a l’Auditori Nacional d’Ordino. Fa molts mesos que el director del festival, Josep Martínez Reinoso, va tenir la idea de fer una proposta exclusiva per a la cita i que es pogués “exportar”, perquè pugui arribar a “molts llocs”. De seguida va pensar en Joan Anton Rechi com a director artístic, ja que “no podia entendre” que no tingués cap presència al país i, per tant, va pensar que pagava la pena que aquí també tingués la seva “petjada”. Això va ser l’origen i de seguida van sorgir els noms de dos grans artistes com són el tenor Francisco Fernández-Rueda i el pianista Rubén Fernández. El resultat, un recital al qual se li ha donat “un punt teatral”, un “viatge emocional” en què l’espectador podrà acompanyar el protagonista, a través de la música de Schubert i els poemes de Müller, en una pèrdua que en aquest cas s’ha volgut que fos “una mica més extrema”, tal com ha explicat Rechi.

Rechi ha ideat una mena “d’instal·lació” i promet que serà una “cosa molt especial, molt a flor de pell” i en la qual el gel, que simbolitza aquest ‘viatge d’hivern’, serà molt present. En el mateix sentit, Rubén Fernández ha destacat la “gosadia meravellosa” de Reinoso d’haver pensat en fer aquest muntatge i dramatitzar-lo, ja que creu que li dona “un valor especial” i que així el públic “el gaudirà molt més”. El tenor Francisco Fernández-Rueda ha manifestat, de la seva part, que per a ell aquest ‘Winterreise’ ha estat “un dels majors reptes” als quals s’ha hagut d’enfrontar i ha explicat que hi ha dedicat molts mesos de treball. De fet, ja va començar a preparar-lo a l’agost, amb els textos. En aquest sentit, la resta d’integrants de la proposta han posat en relleu el gran esforç que ha hagut de fer Fernández-Rueda per aprendre’s els 24 poemes que integren l’obra en alemany.

El tenor ha destacat que amb aquest treball de l’obra ha descobert que el tema del desamor era molt present a l’obra de Schubert i també que el paper del ‘Winterreise’ té molt de persona jove malgrat sempre s’ha relacionat amb una de més edat. Pel que fa al pianista, ha destacat “la bona música” del compositor austríac i el fet que malgrat l’hagi interpretat en d’altres ocasions, “sempre es descobreixen coses noves”.