'El tresor de les Valls' es presenta amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni cultural andorrà

El llançament del conte infantil es troba dins del marc de les activitats programades per l'Any Europeu del Patrimoni Cultural

Patrimoni Cultural ha presentat aquest dijous al vespre el conte infantil 'El tresor de les Valls' a l'església de Santa Coloma, dins del marc de les activitats programades per l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. El conte, publicat pel Govern i editat per l'Editorial Andorra, està adreçat al públic infantil d'entre 7 i 10 anys amb l'objectiu de convertir-se en un recurs pedagògic que ajudi els infants a conèixer el patrimoni cultural andorrà, per respectar-lo, defensar-lo i conservar-lo. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha estat l'encarregada de presentar l'acte i ha assegurat que la idea de fer aquest llibre va sorgir gràcies a un plantejament que li va fer el consell assessor del Patrimoni.

El text ha estat a càrrec de l'especialista en contacontes i en explicar llegendes del Principat, Assumpta Mercader, i és fruit d'un encàrrec que "demanava uns ítems marcats". En aquest sentit, Mercader ha assegurat que ha estat "un repte" ja que "independentment del que aprenguis, l'infant s'ho ha de passar bé i quan comença a llegir ha de tenir ganes de continuar". Quant a les il·lustracions, han estat elaborades per Carme Invernón, dibuixant que ja ha col·laborat en altres treballs realitzats als Pirineus. Pel que fa al treball pedagògic, es pot abordar des de diverses òptiques, ja que dins l'argument i les il·lustracions hi ha referències a les falles com a patrimoni immaterial, als orris, a la mateixa església de Santa Coloma, als pareatges i a la vall del Madriu. D'altra banda, també és útil des del punt de vista de la llengua catalana i pels detalls que complementen el disseny, ja que incorpora elements de la fauna i la flora nacionals. El fil argumental discorre a través de la geografia del país on una família busca un tresor.

'El tresor de les Valls' conté 50 pàgines i està diferenciat en dues parts; d'una banda el mateix conte, i de l'altra amplia la informació de cinc llocs o béns patrimonials inclosos al llibre. La nova publicació, de la qual se n'ha fet una tirada de 1.000 exemplars, es distribuirà gratuïtament als centres escolars dels tres sistemes educatius, on es treballarà i es contextualitzarà. A més, es repartirà a les biblioteques i es posarà a la venda als museus d'Andorra a un preu de 15 euros.

Durant la presentació també s'ha fet la lectura d'un fragment del conte a càrrec de les autores i, posteriorment, hi ha hagut una degustació de productes artesanals elaborats a Andorra.

Encara no es coneixen les causes del problema del videomapatge

Abans de finalitzar l'esdeveniment, els assistents han gaudit de la projecció del videomapatge de les pintures murals de l'església que ja torna a funcionar correctament. En relació a aquest aspecte, Gelabert ha manifestat que "encara no sabem el perquè ha passat" i ha valorat que "estem mirant a veure si ha pogut passar per les baixes temperatures que hi ha al vespre". Tot i això, la ministra ha ressaltat que "ja tenim el contracte de manteniment fet. Encara no el teníem perquè tampoc vam pensar que en un mes tindríem aquest petit problema però en principi ja no tornarà a passar".