Cultura 09/01/2018

Vint-i-cinc anys apostant per la formació musical

La Fundació ONCA celebrarà el seu primer quart de segle amb un concert encarregat expressament per a l'efemèride que sonarà per la Constitució

Ana
3 min
El conseller delegat de Crèdit Andorrà i vicepresident de la Fundació ONCA, Josep Peralba; l'artista Àstrid Janer; la ministra d'Educació, Joventut i Esports, Olga Gelabert; i el director artístic de la Fundació ONCA, Gerard Claret, durant la presentació de la temporada. / C.G. (ANA)

Andorra la VellaVint-i-cinc anys de Fundació ONCA. El seu primer concert, l'estrena d'aquesta institució formada pel Govern i la Fundació Crèdit Andorrà, va tenir lloc el 20 de març de 1993, amb un concert en format de cambra que es va fer coincidir amb els actes de celebració per l'aprovació de la Constitució. Un quart de segle després la fundació ja està consolidada i ha contribuït que Andorra compti amb "unes bases culturals molt sòlides", tal com ha destacat el conseller delegat de Crèdit Andorrà i vicepresident de la Fundació ONCA, Josep Peralba. "Més que un cost ha estat una inversió", ha afegit, tot recordant que els inicis van ser "difícils" perquè era "atípica" l'esponsorització d'una orquestra.

Per celebrar aquests 25 anys, la Fundació ONCA ha presentat aquest dimarts al migdia una temporada 2018 on de nou s'aposta per acostar la música a la societat, sobretot a aquells col·lectius que tenen més dificultats per accedir-hi, en aquest cas dins el projecte social, un dels quatre àmbits en els que se centra la institució juntament amb l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA), la Jove Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra (Jonca) i el projecte educatiu. A cadascun d'aquests àmbits s'ha previst diversos concerts (dins i fora del país) però també xerrades i tallers.

Per sobre de tot, el director artístic de la fundació, Gerard Claret, ha volgut destacar dins d'aquesta temporada dels 25 anys el concert exclusiu que tindrà lloc el dia 13 de març, i que també s'emmarca en els actes per celebrar els vint-i-cinc anys de la Constitució. S'ha fet un encàrrec "expressament per a l'ocasió" al director català Salvador Brotons, per a un doble concert per a violí i violoncel on participaran Lluís i Gerard Claret, el qual comptarà amb la coproducció de la Gio Orquestra (Girona). El concert, que passarà a enriquir el patrimoni orquestral de l'ONCA, es presentarà també a Perpinyà i a terres gironines.

Sense marxar de l'àmbit de l'orquestra nacional, aquesta serà present també dins el cicle ONCA al Palau (amb concerts al Palau de la Música però també dins les nostres fronteres), en una actuació a París que tindrà lloc a la primavera, i al cicle ONCA Bàsic, que parteix de propostes que fan els propis músics per a diferents indrets del país.

Pel que fa a la Jonca, actuarà al Concert de primavera, on també hi haurà novetats, ja que s'estrenarà la cantata 'Del roc al rock passant pel barroc', un encàrrec fet a l’autor Iñaki Rubio amb música d'Albert Gumí. La jove orquestra també actuarà al Concert de Santa Cecília i al Concert de Meritxell, el qual se centrarà aquest any en músiques de la Mediterrània. Finalment, repeteix per tercer any el cicle Jonca Bàsic, que tancarà l'any de nou al vestíbul del Consell General.

Dins del projecte educatiu, la fundació ha programat quatre tallers, un dels quals anirà destinat als nadons i a les dones embarassades, i també cinc concerts per ser escoltats en família.

Finalment, i dins del projecte social, torna el Musica't-Basket Beat amb usuaris del Centre Penitenciari i amb els joves de la Gavernera; així com les sessions de treball a l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell i els tallers amb alumnes de la Universitat d'Andorra. A més, aquest projecte incorpora un nou àmbit amb diversos col·lectius de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. El projecte social és "una pota molt important de la fundació, perquè avui en dia ningú s'imagina que una orquestra es dediqui només a tocar", ha ressaltat Claret. A aquests col·lectius vulnerables se'ls permet escoltar música, però també participar en la creació musical, ha subratllat el director artístic.

Un abans i un després de l'ONCA

Durant aquests vint-i-cinc anys la fundació ha estat un "element motivador per als joves andorrans que es volen dedicar a la música", ha destacat Claret, que ha assegurat que la salut musical del país "és molt bona". En aquest sentit, al seu parer "hi ha un abans i un després del naixement de l'ONCA". Mirant al futur, li agradaria que l'orquestra pogués fer més concerts al país que els que fa en l'actualitat.

Però de moment el pressupost no puja respecte al del 2017. Així ho ha recordat la ministra de Joventut, Cultura i Esports, Olga Gelabert, que ha explicat que serà 305.000 euros, repartits entre la Fundació Crèdit Andorrà i el propi Executiu. La ministra també ha informat que l'any passat, pels 44 concerts hi van passar 13.272 persones.

Per a aquest quart de segle s'ha encarregat un cartell commemoratiu a l'artista Àstrid Janer, i que lluirà a tots els concerts.

stats