Publicitat
Publicitat

Xic&Dans celebrarà una tercera edició amb més presència catalana

Més escoles de Catalunya -de moment només n'hi ha de la Cerdanya- i de les Illes Balears participaran a la tercera edició del programa Xic&Dans que tornarà a celebrar el concurs a les set parròquies i la final a la capital del Principat

Més de 200 persones, la majoria familiars dels participants, s'han aplegat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella per presenciar la gravació de la gala final del concurs televisiu del programa de ball pedagògic Xic&Dans. Els joves dansaires, que han assistit durant tot el curs escolar a les classes formatives de dansa del programa a Andorra i la Cerdanya i han anat superant fases, han competit aquest diumenge per la victòria en les categories de dansa esportiva o coreografia en grup.

L'organització no comunicarà el nom dels guanyadors fins que s'emeti la gala, l'últim cap de setmana de juliol, a Andorra Televisió, Pirineus TV i la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya. No obstant això, el director de l'organització, Xavi Santaella, ha felicitat als participants pel gran nivell assolit i per superar als més de 400 competidors fins a arribar a la gran final. A la gala també s'ha pogut veure les actuacions de Nassim El Habbas i Nayara Palazón, campions d'Espanya de ball en cadira de rodes, que han emocionat el públic amb la seva sensibilitat per la dansa.

Una cinquantena de professors, tècnics, membres de la Federació Andorrana de Ball Esportiu, càmeres, presentadors, realitzadors, etc. han fet possible l'esdeveniment de la gala final de la segona edició de Xic&Dans aquest diumenge al matí al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. L'èxit de la proposta és innegable, s'ha passat de 235 participants a gairebé 450, hi ha més escoles implicades i els participants demostren una tècnica més depurada. Així ho ha explicat el director del programa, Xavi Santaella, que s'ha mostrat molt satisfet.

Aquest diumenge s'han celebrat les finals dels dos blocs: ball esportiu en parella i coreografies per equips. El programa no permet revelar els noms dels guanyadors, perquè la gala no s'emetrà fins a l'últim cap de setmana de juliol. Ara bé, avancen que els primers classificats del ball esportiu rebran una beca educativa i els guanyadors en la categoria de ball en grup faran possible un viatge per a tots els membres de la seva escola.

La proposta de Xic&Dans és doble: educativa i com a programa televisiu. Els infants participen durant tot l'any en les classes extraescolars de ball i al final del curs celebren aquestes gales de competició. Ara bé, com explica la mare d'una participant de només dotze anys, Susana Pérez, "el més important és que s'ho passin bé, a ells els agrada guanyar, però que s'ho passin bé, que facin pinya i es relacionin". La seva filla ha participat enguany per segona vegada i ja ha demanat repetir l'any que ve.

Laura Gómez, per la seva banda, té un fill de set anys que participa en el bloc de coreografia grupal. Ella coincideix amb Pérez pel que fa a la importància de la part social. Van apuntar al seu fill amb només sis anys i ara "ho viu amb molta il·lusió". Però alguns pares s'ho prenen massa seriosament i, fins i tot, algun d'ells ha criticat obertament el jurat per no permetre que els seus fills passin de ronda. No és el cas de Gómez, ella dóna prioritat al fet que l'activitat permeti al seu fill canviar d'ambient, "surten de l'escola, fan esport"... A més, insisteix que no és sacrificat i que l'any que ve el seu fill vol tornar a participar. "Qualsevol li diu que no!", afegeix.

3a edició garantida amb més presència catalana i balear

El director de Xic&Dans, Xavi Santaella, ha avançat que després de la visita d'un grup d'escoles de Catalunya i les Illes Balears per veure com funciona el programa a Andorra, l'any que ve es repetirà l'experiència amb més participació. Així doncs, s'està treballant la fórmula per donar cabuda a altres escoles de Catalunya i les Illes Balears que faran la fase formativa al seu territori. Pel que fa al concurs, després d'unes finals territorials els classificats vindran a Andorra per participar en les finals internacionals. L'objectiu, ha afegit Santaella, és acabar tenint a participants de tots els territoris de parla catalana.