Publicitat
Publicitat

La zona arqueològica de la Roureda de la Margineda es reconstruirà virtualment

Aquests dies s'estan documentant, mitjançant drones, les estructures que les successives excavacions arqueològiques han permès desenterrar a la Roureda de la Margineda

L'arqueòleg Gerard Remolins, de l'empresa Regirarocs, està documentant, mitjançant drones, les estructures que les successives excavacions arqueològiques han permès desenterrar a la Roureda de la Margineda. Els resultats permetran preservar digitalment l'estat del jaciment, facilitar l'estudi als investigadors i garantir la difusió i comprensió dels resultats.

Durant aquests dies, Remolins, juntament amb l’arqueòleg Ian González i la fotògrafa i informàtica Olga Palma, treballen a la zona arqueològica de la Roureda de la Margineda amb drones per obtenir imatges aèries a baixa altitud de les estructures i del terreny. Aquest procés de documentació, mitjançant vehicles aeris no tripulats i càmeres digitals, els evita qualsevol contacte amb les restes per no alterar-ne la integritat, i alhora els permet captar amb precisió tant el color, les textures i les formes de les estructures com l’entorn des de diversos angles i posicions.

El treball de camp, que es realitza aquests dies i que encara durarà dues setmanes, és el pas previ a l’obtenció del model 3D. Abans caldrà esperar un parell de mesos durant els quals les imatges seran processades informàticament per extreure’n les dades geomètriques i radiomètriques dels objectes físics enregistrats. El resultat serà un model numèric tridimensional del jaciment i del seu entorn.

L’empresa d’innovació per a la cultura i la natura Regirarocs, s’ha proposat afrontar el projecte amb l’aplicació d'aquesta nova tècnica de documentació fotogramètrica. Al capdavant d’aquest projecte, el prehistoriador i tècnic en sistemes d’informació geogràfica i arqueologia virtual, Gerard Remolins Zamora, preveu obtenir, mitjançant el processament d’imatges fotogràfiques, un model 3D del jaciment i del seu entorn.