Publicitat
Publicitat

La buna torna a ser la protagonista a Ordino

La 14a Trobada de Buners ha començat aquest dissabte passada per aigua

La música gallega i del món ha protagonitzat la primera jornada de la 14a Trobada de Buners a Ordino. Juan Luna & Naia Trío han portat el repertori tradicional i de ball folklòric gallec, aquest dissabte al matí. A la tarda ha sigut el torn del duo acústic format per Daniel Bellón –a la gaita i el saxòfon soprano– i Diego Maceiras a l’acordió. Els gallecs han demostrat que la gaita serveix per a alguna cosa més que la música folklòrica i han explicat el repertori –que incloïa temes de Piazzolla o creacions en compàs d’11/4– didàcticament. Aquest vespre serà el torn per als francesos Faburden, a l’Auditori Nacional, i per compartir cremat als jardins de la Casa-Museu d’Areny-Plandolit, si el temps ho permet. Aquest diumenge acaba la trobada amb la missa amb orgue i gaita, i el concert d’El Pont d’Arcalís, a les 12 hores a la plaça Major.

El matí d’aquest dissabte la Trobada de Buners d’Ordino s’ha dedicat a la música tradicional i de ball gallega. Juan Luna, Laura Camón i Antonio Mansilla han interpretat ‘muiñeiras’, jotes, masurques, foliats, valsos i balls de bastó, típiques mostres folklòriques de la geografia gallega.

Els concerts s’han hagut de traslladar a la sala La Buna pel mal temps, però això no ha impedit Daniel Bellón i Diego Maceiras presentar el seu format acústic de gaita i saxo soprano més acordió, que han fet servir per repassar música tradicional gallega –com la de Sant Joan– fins al ‘Libertango’ de Piazzolla. Daniel Bellón ha anat explicat l’origen de les seves propostes en un programa farcit de músiques del món.

Aquest vespre els francesos Faburden, és a dir, Camille Raibaud al violí, Arnaud Bibonne a la boha –la buna de la regió de Gascunya–, Simon Guillaumin a la viola de roda, Julien Esteves a la percussió i Matèu Baudoin a la veu, violí i ‘toun-toun’, acostaran la tradició francesa a l’Auditori Nacional. L’ensemble fa una revisió de la música tradicional a l’època actual.

Aquest diumenge la trobada, que va per la catorzena edició, clourà amb la missa solemne amb l’organista Xuan Carlos Castro i el gaiter Xosé Sancho a les 11 hores i el concert d’El Pont d’Arcalís a les 12 hores.