Cultura 26/09/2018

Un centenar d'infants aprenen què ha de tenir un robot per ser enviat a l'espai

Joan Pujol: "Els deixem que els toquin, que els programin, se'n van amb la satisfacció d'haver-ne pogut tenir un a les mans"

Ana
2 min
El taller de robòtica que s'ha celebrat aquest dimecres a la biblioteca comunal d'Encamp. / T. N. / M. P. (ANA)

EncampFa uns quants anys, la NASA va enviar un artefacte a Mart per explorar la superfície del planeta, però, en no poder reconèixer l'entorn, va quedar atrapat en un forat abans que el poguessin parar des de la Terra. Així ha començat l'astrònom d'Univers Quarck Joan Pujol el taller de robòtica, organitzat pel comú d'Encamp, que durant aquest dimecres ha impartit a la biblioteca comunal d'Encamp. El més d'un centenar d'infants que hi han participat han après les nocions de "com ha de ser un robot autònom en un altre planeta", ha afirmat Pujol.

L'astronomia i la robòtica van de la mà donat que, amb els coneixements de programació d'artefactes, els astrònoms i enginyers poden conèixer millor l'espai. Pujol ha centrat els tallers a traslladar als nens i nenes les "nocions de com ha de ser un robot autònom en un altre planeta" sense que pugui patir cap accident previsible. Per això, ha ensenyat una desena de màquines caracteritzades amb el "sentit" de la vista o de l'oïda, com per exemple un robot que canviava de direcció en sentir una palmada, o també altres aparells programats de forma senzilla perquè seguissin una ratlla. L'objectiu ha estat anar augmentat les característiques dels artefactes de manera progressiva perquè "els nens també vegin que la tecnologia també va creixent".

Pujol ha vist als nens i nenes "molt predisposats", atents a les explicacions i fent preguntes sobre qualsevol dubte. "Els deixem que els toquin, que els programin, se'n van amb la satisfacció d'haver pogut tenir a les mans un robot", que explica com, en algunes sessions, alguns infants li han dit que de grans volien ser "constructors de robots". "Potser no ho seran, però com a mínim ja tenen aquesta il·lusió per l'estudi", conclou Pujol, que també ha vist altres nens i nenes que han marxat amb la intenció de comprar i construir els artefactes a casa. Aquest dijous es durà a terme el taller a la biblioteca del Pas de la Casa a partir de dos quarts de set de la tarda.

stats