Publicitat
Publicitat

La Seu d'Urgell a ulls d'una càmera de l'any 1935 per celebrar l'inici de la Festa Major

La capital alturgellenca proposa un centenar d'actes pels propers dies, entre els quals els concerts els de Lax'n'Busto i Buhos, o la vint-i-cinquena Trobada Gegantera amb la participació de 22 colles

Per commemorar l'inici de la Festa Major de la Seu d'Urgell, la qual dóna de manera oficial el tret de sortida aquest divendres, 26 d'agost, i s'allargarà fins el proper dimarts, 30 d'agost, l'Arxiu Nacional d'Andorra ha compartit un vídeo a les xarxes socials amb imatges de com era la capital alturgellenca als anys 30. La peça, que data del 1935 i és un tall de la cinta de FEDA 'Andorra la República más pequeña del mundo', atribuïda al senyor Serrate, mostra imatges del casc antic, del Palau Episcopal, de la catedral i del que a dia d'avui és el carrer principal.

Tornant a l'actualitat, la Festa Major de la Seu d'Urgell proposa per aquesta edició més actes familiars i juvenils i, en l'àmbit musical, ofereix concerts destacats com els dels grups Lax'n'Busto i Buhos. 

En total aquest any s’ha programat 92 actes, set dels quals van tenir lloc aquest dimecres (com la piscina nocturna) i aquest dijous (amb l'obra de teatre 'T'estimo però no tant!'), i la resta a partir de divendres. Entre els més concorreguts, no faltaran novament el Correfoc i el Correaigua, amb els Diables de l'Alt Urgell;  la cercavila dels Geganters i el Ball Cerdà.

A més, durant el Ball Cerdà, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, farà el lliurament de la Declaració del Ball Cerdà com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional.

Un dels plats forts tindrà lloc dissabte 26, a la tarda. Per una banda, se celebrarà la jornada castellera, amb els Castellers d'Andorra i els Castellers de Lleida. Per altra, els Geganters i Grallers de la Seu viuran una de les cercaviles més emotives ja que es compleixen 25 anys de la Plantada de Gegants de la Festa Major, per a la qual enguany s'espera un total de 22 colles arribades de tot Catalunya i d'Andorra, que portaran a la ciutat més de 500 persones. D'altra banda, el Seu Folk oferirà concerts de música tradicional al Parc del Cadí. Tampoc faltaran les sardanes i la projecció de films del Picurt.