Unes 10.000 espelmes il·luminaran Ordino

La parròquia acollirà el proper 22 de juny la Nit de la candela, que comptarà amb diverses actuacions artístiques

Ordino acollirà per primer cop a Andorra la Nit de la candela ('Notte delle candele'), el proper 22 de juny. Fins a 10.000 espelmes seran el fil conductor d'un recorregut artístic pels diferents carrers del nucli antic de la parròquia, on els visitants es trobaran amb diverses actuacions musicals, de dansa i de malabars i foc. La vetllada començarà a les 9 del vespre, quan comença a fosquejar, i s'allargarà fins a la 1 de la matinada. La consellera d'Educació, Cultura, Joventut i Benestar Social del comú d'Ordino, Vanessa Fenés, ha manifestat, durant la roda de premsa de presentació de l'activitat, que es tracta d'una proposta per rebre el solstici d'estiu amb una vetllada cultural a l'aire lliure, i gaudir alhora d'una nit "especial", diferent del que estem acostumats. A més, Fenés ha apuntat que la parròquia ordinenca "és un escenari prou atractiu i singular per acollir aquesta proposta". La inversió del comú és de 10.000 euros i s'espera que hi participi molta gent.

La 'Notte delle candele', que així és com s'anomena originalment, va néixer el 2007 a la petita localitat italiana de Vallerano, on se celebra a finals d'agost. Un grup d'amics va tenir aquesta iniciativa per tal d'impulsar una activitat al poble i atraure visitants. Van començar amb 5.000 espelmes i cada any han anat incrementant el número, fins arribar a les 100.000. Un dels fundadors, Daniele Raggi, ha comentat que a l'edició passada hi van assistir més de 20.000 persones, en un municipi que compta amb 2.500 habitants. Ara bé, aquesta no serà la primera vegada que la Nit de la candela surt d'Itàlia, ja que s'ha celebrat en dues ocasions a Pals. En aquest sentit, una altra de les impulsores del projecte, Laura Sánchez, ha manifestat que han escollit Ordino per potenciar "la seva bellesa arquitectònica" i per mantenir l'essència amb la qual es va crear aquesta nit.

El recorregut de la Nit de la candela serà circular. La gent podrà entrar pels dos costats del nucli antic d'Ordino i s'anirà trobant amb diverses actuacions d'artistes andorrans i espanyols, alhora que participarà de l'encesa de les espelmes, ja que estaran apagades. Als jardins de la Casa d'Areny-Plandolit hi haurà una actuació de dansa contemporània protagonitzada per Joyce Poulet i Marta Moran, dues ballarines del país; a la placeta del Pajó els assistents hi trobaran un espectacle de jocs malabars de foc i dansa a càrrec d'Itana&Nat (Tribu), a través de sons ètnics, percussions, flautes i psicodèlia de tot el món; a La Placeta hi sonarà la música d'un duet de Barcelona, Sander Clasen i Roger Palomer, que interpretaran versions des del blues-folk fins al més pur pop-rock actual i, finalment, als jardins de la Casa Rossell es podrà escoltar el saxofonista andorrà Guillem Tudó, que farà un viatge pels clàssics més importants de la història del jazz i de les obres romàntiques per excel·lència.

La Nit de la candela d'Ordino compta amb el patrocini d'Andbank. El director general de Banca País de l'entitat, Josep Maria Cabanes, ha dit que l'activitat "encaixa perfectament amb les línies de promoció culturals i gastronòmiques".