Els fallaires d'Andorra la Vella visiten Luxemburg per conèixer la festa de Miertchen

La trobada s'emmarca en la descoberta de festes d'altres països que fan girar el foc

Una delegació de l'associació de Fallaires d'Andorra la Vella formada per Ramon Tena, Mònica Almeyda i Alba Garreta van visitar el cap de setmana passat la localitat de Vianden, al nord de Luxemburg, per conèixer una tradició d'aquesta localitat al voltant del foc i de les falles anomenada Miertchen.

Durant la visita, els fallaires andorrans van tenir l'oportunitat d'intercanviar experiències sobre els orígens d'ambdues tradicions, l'evolució de la festa i la promoció de la cultura tradicional. Així mateix, es van iniciar converses per tal que els fallaires de Vianden puguin visitar Andorra durant el pròxim mes de juny.

La tradició consisteix en el fet que durant la nit del dissabte més proper a Sant Martí, els habitants de Vianden encenen dues grans fogueres al voltant d'un gran tronc d'arbre. De manera similar als fallaires de les Valls d'Andorra, es fan servir aquestes fogueres per encendre unes boles de foc lligades a cadenes o filferros, que arrosseguen per terra i fan giravoltar. A diferència de les falles andorranes, les de Vianden estan fetes amb retalls de roba vella.

De cada foguera en surten dos grups que es torben sobre el pont que separa els dos barris de la localitat. Durant el recorregut es van cantant versos satírics de Carnaval i es fan picar les boles contra terra per tal d'espantar els mals esperits.

Des de fa un parell d'anys, els fallaires d'Andorra la Vella s'apropen a festes de la cultura popular d'altres països que també roden foc per tal d'establir-hi contacte, conèixer les arrels de la seva tradició i fer intercanvis culturals. La primera experiència d'aquestes característiques es va fer amb el poble escocès d' Stoneheaven i les seves 'fireballs', que van venir a Andorra el 2018 per conèixer la festa de les falles. Posteriorment, una delegació de fallaires d'Andorra la Vella es va desplaçar a Escòcia la nit de Cap d'Any per viure la seva celebració.