Cultura 16/06/2018

Les falles d'Andorra la Vella, a punt per rodar

Els fallaires les han preparat aquest dissabte a la tarda, en el marc de la Festa Major del Puial

L. M.
2 min
Un moment del taller d'el·laboració de les falles d'Andorra la Vella, a la placeta del Puial. / L. M.

Andorra la VellaCom ja és tradició, els Fallaires d'Andorra la Vella han aprofitat la tarda del dissabte de la Festa Major del Puial per elaborar les falles, tant de llum com de foc, que rodaran pels carrers del centre històric el dia 23 de juny a la nit. En total han preparat fins a un centenar de falles, que portaran una seixantena d'adults i una trentena d'infants.

El material per elaborar les falles; el paper de pasta de pi, la malla, la cadena i les brides, el preparen conjuntament entre tots els participants, com si es tractés d'una producció en sèrie. Ara bé, després cadascú es crea la seva falla i "se l'ha personalitza", ha explicat el fallaire Albert Roig, ja que no tothom se la fa del mateix pes i del mateix nombre de fulls. I els més petits es preparen les falles lluminoses amb boles de colors.

Un cop el material està a punt, comença el procés de fabricació de les falles. El primer pas és lligar la cadena al cul de la malla i enfilar el paper, al qual prèviament se li ha fet un forat al mig. També se'l dobla una mica, perquè pugui passar l'aire i respiri i, així, el foc pugui agafar millor. Es col·loquen entre 12 i 16 fulls, segons la força que tingui el fallaire i les ganes que tingui de cremar, ha comentat Roig. Tot seguit, es tanca la malla per sobre del paper, passant-hi també la cadena i, amb unes brides de ferro es collen perquè no s'escapi. D'aquesta manera, es crea una espècie de paquet. D'aquesta manera el paper crema dins la malla i no escup espurnes, la qual cosa era un problema quan es cremava escorça de beç. Finalment, només falta posar una mica de mànec a la cadena, que és un tros de tub de mànega transparent, el qual ajudar a poder agafar millor la falla per fer-la rodar.

Albert Roig ha recordat que el creixement urbanístic d'Andorra la Vella va fer que les falles de la capital evolucionessin de la tradicional (el tronc de boix amb l'escorça de beç) fins a la que s'utilitza actualment, per tal de no perdre la festa. I sempre procurant que la imatge fos la mateixa, tot i que els elements fossin uns altres.

La trobada d'aquest dissabte per elaborar les falles, a la placeta del Puial, té una explicació històrica, de quan al 1996 es va fer una cremada clandestina, malgrat la prohibició de l'administració. Des de llavors, ens va instaurar de manera oficial que el recorregut de la cremada començaria a la placeta, que amb els anys ha esdevingut un punt de referència dels fallaires d'Andorra la Vella. Aquí és on també es troben per sopar abans de la cremada, per fer el bateig de foc dels joves i per cremar la falla tradicional. Amb les falles preparades, doncs, ja només falta que arribi el proper cap de setmana per fer-les rodar.

stats