Cultura 10/10/2019

D'un garatge del Líban a l'Auditori Nacional

Ara Malikian porta a Ordino la música dels llocs on ha tocat al llarg de la seva vida

M. F. / T. N.
2 min
El violinista Ara Malikian, durant l'actuació. / M. F. (ANA)

OrdinoAra Malikian, acompanyat per la seva banda, ha omplert aquest dijous a la nit l'Auditori Nacional. Ho ha fet en el marc de la gira 'Royal Garage' en què emula els sons dels garatges de les grans ciutats que ha recorregut. La història comença a un garatge del Líban on el músic s'havia "d'amagar" quan era petit enmig de la guerra, i on es va adonar "de la força de la música per convertir la tristesa en alegria", tal com ha explicat ell mateix. Des de llavors, ha afegit, ha intentat continuar fent música "i fent feliç" els qui l'escolten.

El disc que promociona la gira ha estat gravat amb diferents artistes tot i que les actuacions són només instrumentals. L'artista ha manifestat que se sent "afortunat" d'haver pogut comptar amb col·laboracions de grans artistes en aquest treball. El públic ha pogut gaudir, d'aquesta manera, d'un concert amb música clàssica, composicions de Malikian i peces més actuals amb una sonoritat diferent de la de les altres dues ocasions en què va visitar el país, ja que ha canviat "el so del grup". De fet, ha destacat que s'hagi incorporat, entre d'altres, el so d'un piano amb Iván 'Melón' Lewis.

Malikian s'ha mostrat "encantat" de tornar a actuar a Andorra d'on ha destacat l'"afecte del públic".

I en aquesta reflexió sobre la música i la guerra ha defensat que és important que l'art, la música, arribi a les escoles perquè "si l'ésser humà ha conegut la bellesa de l'art, quan sigui gran és difícil que es dediqui a la violència", ja que l'art, ha conclòs fa els éssers humans "més conscients, respectuosos i sensibles".

Aquest concert de Malikian era la primera de les actuacions incloses en l’Ordino Clàssic, un cicle en el qual també s’hi inclou el concert de 5AndCordes, que tocaran a l’església parroquial d’Ordino el 10 de novembre i el concert de Cap d’Any, que se celebrarà, com és habitual, l’1 de gener.

stats