Cultura 17/12/2020

La guerra carlina esclata a Encamp

Albert Villaró presenta la seva novel·la 'La Companyia nòrdica' ambientada en la primavera del 1837

Ana
2 min
La presentació del llibre al complex esportiu i sociocultural d'Encamp. / E.C. (ANA)

Encamp"És una novel·la que té moltes capes i registres diferents" i que es pot interpretar des d'una novel·la gòtica, històrica o de misteri. Així ha descrit Albert Villaró la seva novel·la 'La Companyia nòrdica' que ha presentat aquest dijous a la sala de festes del Complex esportiu i sociocultural d'Encamp dins el marc del projecte 'La cultura no s'atura'. Un dels objectius de Villaró amb aquesta novel·la –ambientada en la primavera del 1837 durant la primera guerra carlina– era que "no fos una novel·la etiquetable", i per les respostes que està revenent dels lectors, ho ha aconseguit perquè cadascú la veu d'una manera diferent.

Quant a la novel·la, s'estructura a partir d'un dietari del militar prussià, Ulrich von Wilamovitz, que va lluitar en la primera guerra carlina, la qual va rebre molts militars voluntaris d'arreu d'Europa. "Era un militar peculiar, perquè era il·lustrat, universitari, botànic i violinista", ha comentat Villaró, qui explica que quan travessava Andorra per incorporar-se a les forces el van enviar "a una missió estranya en què hi ha misteriosos assassinats". Així, es crea una comissió entre un militar liberal, un militar carlí i un monjo de Montserrat per esbrinar què ha passat i qui ha estat el responsable d'aquestes morts i d'altres que vindran. Aquests assassins "són la companyia nòrdica", ha confessat l'autor, "un grup misteriós que es dedica a fer aquesta mena d'assassinats". Per tant, en paraules de Villaró, la novel·la és una recerca i un viatge molt prepirinenc que travessa Andorra i passa per Sant Joan de l'Erm i Bòixols, entre altres indrets.

Cal recordar que la novel·la va sortir aquest mes d'agost passat i que aquesta ha estat la presentació oficial a Andorra. "Volíem que fos una presentació especial perquè va rebre l'ajut a la creació del ministeri de Cultura", ha indicat Villaró. La presentació, que ha estat guiada per Noemí Rodríguez, ha estat una conversa sobre la novel·la amb tres intervencions musicals de la violinista, Mireia Clua, qui ha agafat com a temàtica de les seves intervencions una cançó que apareix a la novel·la.

Villaró ha volgut felicitar la iniciativa del Govern i dels comuns sobre el projecte 'La cultura no s'atura', ja que considera que en aquests moments de pessimisme és important que es puguin fer actes amb una mica de gràcia. La presentació s'ha pogut seguir en directe a través del canal de Youtube Agenda Andorra, i l'autor ha destacat que "l'única cosa bona que haurem tret de la pandèmia" és la capacitat de fer "que els actes s'universalitzin" i que es puguin recuperar perquè ningú s'ho perdi.

stats