Publicitat
Publicitat

La influència de l'art romànic i d'Andorra en Picasso

Un assaig explica les experiències viscudes pel pintor a Gósol, on cercava el primitivisme, que va trobar en l'art romànic i en les danses i rituals de fertilitat que encara se celebraven en aquest indret d'alta muntanya

El Govern ha editat un recull d'assajos interdisciplinaris dirigit per la historiadora de l'art Concepció Boncompte que porta per títol 'Picasso. De 'Pageses d'Andorra' a 'Demoiselles d'Avignon': un viatge romànic' i que dóna a conèixer la influència de l'art romànic en l'obra de Pablo Picasso i la relació que va tenir amb Andorra durant la seva estada al poble de Gósol l'estiu del 1906. L'estudi parteix del dibuix 'Pageses d'Andorra', gestat a Gósol, un poble que, tal com demostra la publicació, tenia uns forts vincles amb Andorra, i explica l'evolució que va fer l'artista fins a gestar l'obra 'Demoiselles d'Avignon', l'inici de la seva etapa cubista. Durant aquesta evolució, els autors de l'assaig expliquen les experiències viscudes per Picasso a Gósol, on cercava el primitivisme, que va trobar en l'art romànic i en les danses i rituals de fertilitat que encara se celebraven en aquest indret d'alta muntanya.

L'església romànica de Santa Coloma ha estat l'escenari de la presentació, aquest dilluns a la tarda, de l'estudi que parteix de la tesi de la historiadora de l'art i pintora Concepció Boncompte, i que es complementa amb les aportacions d'historiadors locals i internacionals sobre matèries fins ara no tingudes en compte en l'estudi de Picasso. Com a directora del recull d'assajos, Boncompte ha assegurat que es tracta del primer llibre "que aposta fermament per la influència de l'art romànic en Picasso", i s'ha mostrat convençuda que calia explicar-ho des de les fonts d'origen, les valls pirinenques, per aportar continguts fins ara inèdits. 

Així mateix, el volum dóna a conèixer l'estreta relació que a principis del segle XX hi havia entre Gósol i Andorra, cosa que explicaria que Picasso s'hagués pogut trobar amb dues pageses del Principat a les quals va immortalitzar en un dibuix. A més, també s'explica que el poeta Apollinaire, en una carta dirigida a Picasso i a la seva amant Fernande, s'adreça a ells com a "chers andorrans", per la qual cosa Boncompte assegura que d'una manera o altra, Andorra va marcar l'estada de Picasso a Gósol, i que fins i tot "va mitificar el món d'Andorra". 

L'edició, traduïda també a l'anglès, té una tirada de 1.500 exemplars i es distribuirà per tots els museus que tinguin obres de Picasso, als especialistes i als centres d'estudis picassians. La presentació ha comptat amb la presència de la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que ha destacat que el contingut del projecte és motiu de reflexió i de satisfacció, i que posa en valor un dels elements culturals més significatius de la cultura d'Andorra, el romànic.