Publicitat
Publicitat

Un instrument virtual i a la fresca, per descobrir l'orgue

El XVIIè Festival Internacional Orgue&nd arrenca aquest dimecres amb un concert de Raúl Prieto a la plaça de la Vall

L'organista Raúl Prieto serà l'encarregat de donar, aquest dimecres, el tret de sortida al XVIIè Festival Internacional Orgue&nd amb un concert amb una aposta diferent, ja que es farà a l'aire lliure i, a més a més, el repertori es farà sonar a través d'un orgue virtual. L'organista ha manifestat que a través d'aquestes dues novetats es pretén apropar el públic a aquest instrument "fascinant" i alhora fer-lo participar en el festival.

"Es tracta d'un instrument fascinant" però no podem perdre de vista, ha dit, que normalment es toca a les esglésies i que això pot fer que moltes persones es frenin a l'hora d'assistir-hi. Per tant, i gràcies a aquest instrument que permet que s'ofereixi el concert a la plaça de la Vall, la voluntat és "fer música" i que si a la gent li agrada això serveixi per "trencar tòpics". A més a més, s'ha previst un repertori de clàssics populars en la música d'orgue, que tal com ha dit Prieto, "toca molts pals, amb molta vida, molta energia" per acabar d'atreure aquest públic. Així, es podran escoltar peces de Bach, Wagner, Liszt o Debussy.

L'orgue que s'instal·larà a la plaça de la Vall és "com un moble molt gran" amb quatre teclats i està connectat a un altaveu que imita el so de l'orgue, a través de 128 registres. Un instrument que ha estat dissenyat pel propi Prieto i que és "com acrobàtic", la qual cosa també suposa un atractiu per al públic. Serà, segons Prieto, com si toqués "al Palau de la Música i es rebentessin les parets" i només quedés l'escenari i l'orgue. Es tracta d'un instrument que quan Prieto toca "reacciona" i que va confeccionar "per amor" ja que se'n va anar a viure a un poble amb la seva xicota i necessitava un instrument que pogués transportar. Ja l'ha portat al carrer, concretament a Mataró, on dirigeix un festival centrat en l'orgue, però el d'aquest dimecres serà el primer concert que oferirà amb l'orgue virtual.

Prieto ha fet aquestes manifestacions en la presentació d'aquest primer concert, a l'Ambaixada d'Espanya, que dóna suport al festival, juntament amb els comuns de les parròquies on es du a terme, el Govern i la Fundació Crèdit Andorrà. Precisament en aquesta presentació Patrícia Bafino, del Departament de Cultura del Comú d'Andorra la Vella, ha manifestat que aquest concert, que s'emmarca en els actes de la capitalitat cultural iberoamericana, porta "l'orgue al carrer" i ha de servir per apropar aquest instrument a persones que potser no anirien a Sant Esteve, l'escenari habitual del festival a la parròquia. De la seva banda, el director artístic de festival, Ignacio Ribas, ha destacat el currículum de Prieto, al qual la crítica qualifica com "un dels organistes més brillants de la seva generació".