Microsites Fets i gent 11/05/2021

L’ARA i l'Optimot llancen la campanya Re/mot per recuperar paraules en desús

Crida als lectors perquè proposin revitalitzar mots valuosos i útils

ARA
2 min
Paraules

BarcelonaPer què envelleixen tantes paraules i queden oblidades? Les podem recuperar? Aquestes preguntes han motivat que el diari ARA, amb el suport de l’Optimot, servei de consultes lingüístiques del departament de Cultura de la Generalitat, engegui una iniciativa ciutadana per rellançar paraules que han caigut en desús, o que només es fan servir en algunes àrees però no en l’estàndard ni al carrer. El català és ple de paraules valuoses i útils que han quedat adormides i que volem que es despertin.

La iniciativa, batejada amb el lema Re/mot, que remet a mots allunyats de la parla habitual que volem reincorporar a la nostra quotidianitat, també surt de l’interès dels lectors del diari per la vitalitat de la llengua catalana. Ells seran, doncs, els protagonistes d’aquesta proposta, que consisteix, en una primera fase que comença aquest dilluns i acaba diumenge que ve, en una crida oberta perquè tothom que ho vulgui proposi paraules que els agradaria rescatar de l’oblit amb l’objectiu de donar-los nova vida. 

A partir de totes les propostes que arribin a l’ARA, un jurat format per tretze experts en triarà una desena, que es posaran a votació també entre el públic. La paraula més votada serà adoptada pel diari, que es compromet a donar-li nova vida. En aquesta proposta, doncs, qui guanya no són els concursants sinó les paraules i, en definitiva, la llengua catalana.

El jurat està format pels escriptors Empar Moliner, Màrius Serra i Enric Gomà; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa; la cap de Llengua de l’ARA, Maria Rodríguez Mariné; els filòlegs i lingüistes Míriam Martin Lloret, Pau Vidal, Mercè Lorente i Gabriel Bibiloni; la membre de La Incorrecta Valentina Planas; la responsable de l’Optimot Joana Roch; el director del Termcat, Jordi Bover, i el director adjunt de l’ARA, Ignasi Aragay.

L’operació de revitalització de paraules conclourà amb un dossier especial al diari en què s’explicaran les particularitats de les més votades i l’evolució lèxica de la llengua catalana i d’altres llengües romàniques.

stats