Els ministres de Cultura iberoamericans acorden una estratègia per impulsar les indústies culturals

Han aprovat una declaració en la qual s'inclou també la voluntat de promoure la cooperació intersectorial

Els ministres iberoamericans de Cultura han clos aquest divendres la 20a conferència iberoamericana de titulars d'aquesta cartera que s’ha celebrat aquesta setmana a Bogotà (Colòmbia), amb l'aprovació d'una declaració conjunta que serà elevada als caps d’Estat i de govern. La reunió ha estat copresidida per la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i la seva homòloga colombiana, Carmen Inés Vásquez. En el marc de la declaració, i per tal de reforçar la contribució de la cultura a l’Agenda 2030, els ministres dels 22 països han encomanat a la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB) el disseny i la posada en marxa d’una estratègia conjunta de cultura i desenvolupament. L’estratègia vol promoure la transformació social, econòmica i mediambiental de la regió amb especial atenció a la diversitat, el patrimoni cultural i la igualtat de gènere. A més, planteja impulsar les indústries culturals i creatives per facilitar la innovació, l’accessibilitat, la coproducció i la circulació de béns i serveis culturals.

També s’ha adoptat el compromís de promoure la cooperació intersectorial i l’aliança entre les institucions internacionals d’entre les quals s’ha destacat la Unesco, reconeixent el valor estratègic de la cultura en el desenvolupament sostenible i com a motor de creixement. De fet, la declaració també destaca la necessitat de seguir sumant esforços per l’acompliment de l’Agenda 2030 des de l’àmbit de la cultura, mitjançant mesures innovadores i participatives.

En la reunió també s’ha mostrat la voluntat d’impulsar el debat entre els països sobre les polítiques de fiscalitat i seguretat dels agents culturals a iberoamèrica, així com generar espais per a l’intercanvi d’experiències i informació sobre les diferents vies de promoció de les indústries culturals i creatives, amb mesures fiscals incentivadores. Per tot plegat, Riva ha qualificat “d’èxit” el desenvolupament de la trobada.

En el decurs de la ministerial, els països han pogut exposar experiències pròpies en el desenvolupament de polítiques culturals en diferents eixos. Riva, a més de moderar-ne dos, també ha presentat l’experiència recent d’Andorra en l’eix de la innovació com a factor de competitivitat en la cultura. Concretament, ha presentat la creació de l’ Espai Columba en paral·lel al mapatge de les pintures de l’església de Santa Coloma, projecte que ha rebut gran atenció i reconeixement per part de les delegacions, tal com informe des de l'executiu.

També ha estat molt ben rebut el segon dels projectes que ha exposat, les darreres incorporacions museogràfiques que s’han integrat en la recent exposició del Museu Carmen Thyssen ‘Influencers en l’art, de Van Goyen al pop art’. La ministra ha destacat els esforços per adaptar-se a les persones amb discapacitat, on ha remarcat el canvi d’òptica que ha suposat adaptar l’entorn en comptes d’adaptar les persones i que es concreta en les noves audioguies, les rèpliques idèntiques de les escultures per a ser tocades, o les còpies de pintures en relleu per a invidents, entre altres. També amb relació a aquest projecte, ha explicat els acords signats amb el Museu Metropolitan de Nova York i el Musée Guimet de París gràcies als quals el Thyssen pot mostrar en pantalles interactives, imatges en altíssima resolució d’obres d’aquestes institucions.

La ministerial de Cultura ha format part de les reunions sectorials preparatòries de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern, que se celebrarà al Principat el novembre del 2020. A més de Riva, les dues jornades de treball han comptat amb la presència del president i la ministra de Cultura de Colòmbia, Iván Duque i Carmen Inés Vásquez; la secretaria general iberoamericana, Rebeca Grynspan, i el secretari general de l’Organització d’Estats Iberoamericans per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, Mariano Jabonero.