Publicitat
Publicitat

El retaule de Sant Guillem torna a lluir a Ordino

Tècnics de Patrimoni Cultural l'han restaurat i el proper diumenge 8 de novembre en donaran a conèixer el resultat

El proper diumenge 8 de novembre a les 11.45 hores, després de la missa matinal, es presentarà públicament el nou retaule de Sant Guillem de l'església parroquial d'Ordino, que ha estat restaurat durant aquest any. Tal com ha donat a conèixer el Govern en un comunicat, l'obra està datada de final del segle XVII i ha estat restaurada per l'Àrea de Béns Mobles del Departament de Patrimoni Cultural.

El de Sant Guillem es pot considerar un dels retaules més destacables entre les peces d'aquesta època, tant per la qualitat de les pintures com pel fi treball de talla de fusta de l'escultor. Està format bàsicament per cinc pintures sobre taula i una talla central, repartides en dos cossos i tres carrers distribuïts per entaulaments i columnes daurades i policromades.

Al centre s'hi troba la talla de sant Guillem, acompanyat de les taules de sant Francesc Xavier predicant a l'Índia, l'Aparició del nen Jesús a sant Antoni de Pàdua, la Mare de Déu dels Dolors, el Calvari i la Mare de Déu del Carme.

Tal com destaca el comunicat, el principal problema de conservació que presentava el retaule era la capa gruixuda i negra de brutícia superficial i de vernís oxidat que cobria la base pictòrica i que feia molt difícil l'apreciació de l'obra, que ja de per si és fosca. La restauració ha consistit bàsicament en la neteja del retaule i ha permès tornar a descobrir les tonalitats originals i la lluentor pròpia del daurat.

A banda, darrerament el retaule s'ha dotat d'una nova il·luminació amb llums LED, més respectuosos per a la conservació de l'obra i que en milloren la percepció de forma significativa.