Un tió de llegenda al bosc de l'Esquella d'Ordino

L'artista Anna Rico ha estat l'encarregada de donar-li vida, inspirant-se en un relat popular

L'adaptació d'una llegenda sobre el bosc i el tió ha servit per tirar endavant un projecte artístic al bosc de l'Esquella, ubicat entre el coll d'Ordino i Segudet. L'artista Anna Rico ha estat l'encarregada de donar-li vida, inspirant-se en un relat popular. El projecte ha tingut un cost de prop de 10.000 euros i estarà obert tot l'any. No obstant, la consellera de Cultura del comú, Vanessa Fenés, ha informat que treballen en un nou projecte cultural per a l'estiu a la zona, sempre partint d'una "vessant familiar".

Segons la llegenda, el bosc donava molts troncs als camperols, per cuinar i escalfar-se del fred. Un fet que no va agradar a una bruixa, que va tirar un malefici a la zona: pretenia que els troncs del bosc no cremessin. Però era tant fort el vincle entre el bosc i els camperols, que el malefici no va tenir èxit del tot. Els troncs no cremaven, però si els camperols donaven cops de bastó als arbres, aquests donaven regals i menjar. I és que els troncs es van convertir en tions màgics amb cares i mantes. Finalment, la bruixa va enviar mil ulls al bosc per vigilar que no deixi de ser estimat i segueixi estant encantat.

Per representar aquesta llegenda, Rico ha pintat els arbres del bosc amb cares i mantes, ha decorat amb ulls els camins del circuit, i ha instal·lat un tió gegant a la seva entrada. El projecte ha estat possible gràcies a la cessió al comú dels terrenys del bosc de l'Esquella per part del quart d'Ordino.