Una visió diferent sobre Guinovart

L'ambaixada d'Espanya ofereix una 'perfomance' multidisciplinària per donar el tret de sortida a la mostra sobre l'artista català

Andorra se suma a l’any Guinovart i ho fa oferint una vessant diferent de l’artista. Així, i malgrat que amb motiu de la commemoració han estat moltes les exposicions que s’han fet en diferents punts d’Espanya, i també a París, al Principat es viurà un acte exclusiu, ja que per donar el tret de sortida a aquesta mostra, que es podrà veure fins al 23 de març a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, s’ha preparat una 'performance' en què es podrà descobrir el Josep Guinovart més multidisciplinari. Serà aquest dilluns 11 de març a les 19 hores, a la mateixa seu diplomàtica.

"Es va buscar fer una cosa diferent a d’altres llocs", explica l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, afegint que d’aquesta idea ha sorgit una proposta que relaciona les arts plàstiques amb poesia, música i gastronomia i que permetrà que els assistents descobreixin un Guinovart que va més enllà de l’obra plàstica i l’escultura. Així, els Petits Cantors oferiran una cançó dedicada a l’artista de Carles Santos i també hi haurà un recital de poesia a càrrec d’Ester Fenoll, Iago Andreu i Manel Gibert amb peces de poetes amb els quals Guinovart va tenir un vincle com ara Federico García Lorca, Antonio Machado, León Felipe o Pere Quart. A més a més, la col·laboració andorrana en aquest acte, i que Ros subratlla, també es plasmarà amb el fet que Carles Flinch, de Can Manel, farà una coca de recapte amb la qual es vol homenatjar l’obra plàstica de Guinovart. Per plasmar aquesta visió multidisciplinària que es vol donar de l'artista, l’ambaixada espanyola ha titulat la mostra 'Guino, Guino, Guinovart. Veure, escoltar, musicar i degustar la seva obra'.

Ros reivindica que l’artista va ser un dels pintors “més representatius de Catalunya i del conjunt d’Espanya” i que portar la seva obra a Andorra és lògic, tenint en compte que des de l’ambaixada es vol donar un impuls a les manifestacions artístiques més enllà de les literàries, en les quals s’han centrat de manera molt especial fins ara. “La tradició d’acció cultural de l’ambaixada”, destaca Ros, està molt consolidada, però “és més coneguda en l’àmbit literari”. Per quest motiu, afegeix l’ambaixador, van pensar en “eixamplar” aquestes manifestacions culturals a altres disciplines i llavors va sorgir la idea de fer la mostra de l’artista català. “Serà una exposició excel·lent”, ha conclòs, recordant la implicació de l’Espai Guinovart i també la Fundació Julià Reig i la galeria Art al Set. En total es podran veure una trentena d’obres de l’artista, la majoria de les quals pintures, escultures i gravats.