Cultura 10/11/2016

'El xiscle de la sirena' guanya el Fiter i Rossell

El català Josep Maria Ràfols guanya el premi de major dotació de la Nit Literària organitzada pel Cercle de les Arts i de les Lletres

Ana
3 min
El cap de Govern, Toni Martí, entrega el premi al guanydor del Premi Fiter i Rossell de novel·la, Josep Maria Ràfols

CanilloLa novel·la 'El xiscle de la sirena' del català Josep Maria Ràfols ha aconseguit el Premi Fiter i Rossell de la 39a Nit Literària que organitza el Cercle de les Arts i de les Lletres, i que està dotat en 15.000 euros que atorga el Ministeri de Cultura. Ràfols ha rebut el premi de mans del cap de Govern, Toni Martí, i ha aprofitat per mostrar la seva sorpresa per haver rebut aquest prestigiós premi, ja que es tracta de la primera novel·la que escriu, i per tant "també estic una mica neguitós perquè suposa molta responsabilitat i tot ha anat molt de pressa". 'El xicle de la sirena', amb petites al·lusions a Andorra, parla d'un misteri que es va despertar en el mateix autor en visitar l'església dels Sants Just i Pastor de Barcelona i quedar especialment sorprès amb una tomba. És a partir d'aquí quan comença una història que va des del segle XVIII fins al futur.

Un altre dels guanyadors ha estat l'escriptor barceloní Marcel Fité, que amb l'obra 'Escacs de mort' ha aconseguit el Premi Manuel Cerqueda Escaler de Novel·la Curta, dotat per Andbank en 6.800 euros. L'autor explica que aquesta obra policíaca se centra en una sèrie de crims que es produeixen a l'Eixample de Barcelona. Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra reben una sèrie de textos en català antic que tenen relació amb els assassinats. És aquest el motiu pel qual Fité decideix presentar-se a aquest premi, ja que aquests fragments estan extrets del text "real i inèdit" 'Escacs d'amor' de mitjans del segle XV, un text totalment desconegut i que tenia un gran interès per donar a conèixer.

El Premi de divulgació científica ha recaigut en el lauredià Aland Ward i Koeck, gràcies a la seva obra 'Andorra davant del canvi climàtic, perspectiva històrica i reptes'. Pel que fa al Premi Sant Carles Borromeu de Contes i Narracions, s'ha entregat a Jordi Romeu per 'Honor de poble poble'. Tots dos estan dotats per MoraBanc amb 5.000 euros.

Un altre dels premiats de la nit ha estat el valencià Alejandro Llabata amb la distinció Grandalla de Poesia Crèdit Andorrà, pels seus versos d'amor 'En mi la nit, en tu la llum', dotat amb 3.500 euros per la mateixa entitat. Pel que fa al Premi Sant Miquel d'Engolasters Assaig Literari, el seu guanyador ha estat el català Josep Francesc Delgado per l'obra 'Michael Ende: Antroposofia cosmogònica' que li atorga Joan Escaler i Calva. Quant al premi Tristaina de Periodisme que atorga ANDIMESA, s'han entregat dos premis, per una banda als treballs publicats o emesos a Andorra, que ha recaigut en el periodista Ricard Poy per 'Pensions, com hem arribat fins aquí?'. Però també hi ha un reconeixement per als treballs difosos a l'estranger, que en aquest cas ha estat per la trajectòria d'Eva Clausó pels reportatges i articles que ha realitzat durant els darrers vint-i-cinc anys sobre Andorra i el Pirineu.

Finalment, hi ha hagut dos premis deserts, el Premi Principat d'Andorra d'Investigació Històrica dotat pel Consell General, i el Premi de teatre 50è Aniversari Crèdit Andorrà. Aquest últim ha atorgat un accèssit de 1.500 euros a Manuel Pérez, de Muro d'Alcoi (Alacant), per la seva obra 'Cendres del paradís'.

La cerimònia de lliurament de la 39a Nit Literària, que ha comptat amb un homenatge al Col·legi Sant Ermengol pels seus cinquanta anys de docència i història, ha tingut lloc en aquesta ocasió a Canillo i ha finalitzat amb un sopar de gala.

stats