Andorra cribrarà cada setmana el 40% de la població durant la temporada d'hivern

Govern hi destina un milió d'euros

El Govern ha presentat aquest dijous l’estratègia a seguir de cara a la temporada d’hivern per tal de frenar l’avenç de la pandèmia. Segons ha detallat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, l’executiu destinarà un milió d’euros al mes per cribrar el 40% de la població de forma setmanal a partir de l’arribada dels tests ràpids de saliva.

Així, ha detallat que els cirbratges es faran de manera diària als professionals dels centres sociosanitaris, i una vegada a la setmana als residents d’aquests espais, a la resta de professionals sanitaris, a aquelles persones que treballen de cara al públic i al personal dels cossos especials, així com als treballadors del sector turístic i dels serveis. D’aquesta manera, el ministre ha explicat que aquests cribratges es faran a les mateixes empreses, mentre que també s’habilitaran altres ‘stop labs’ estratègics per complementar les proves.

Segons ha explicat Martínez Benazet, aquesta estratègia "ens obliga a muntar una operativa molt gran i en col·laboració amb el sector privat". Tant és així que aquestes proves ràpides de saliva es començaran a fer a les mateixes empreses (estacions d'esquí, hotels o comerços amb capacitat suficient, entre altres), ja que es designaran una sèrie de "persones referents" a cada indret que seran les encarregades de fer els cribratges i traslladar els resultats a una plataforma informàtica.

Per tant, l'executiu tampoc limitarà "qualsevol acció d'una entitat privada", tot i que abans de posar-la en marxa hauran de dissenyar uns protocols que, posteriorment, hauran d'estar validats pel ministeri de Salut. A banda, el Govern també complementarà aquests punts de control amb 'stop labs' distribuïts estratègicament en totes les parròquies. Tot i això, des del Govern es descarta, per ara, fer tests als turistes en la seva arribada a Andorra, malgrat que tot dependrà de l'evolució de la pandèmia i "el nombre de turistes que vinguin".