Economia 24/04/2018

La CASS redueix la morositat en un 20%

El consell d'administració aprova les propostes per la sostenibilitat de la branca de jubilació

Ara Andorra
2 min
L'entrada de la CASS. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha celebrat aquest dimarts sessió del consell d'adminstració. En un comunicat, la parapública ha informat que l'àrea de control administratiu ha aconseguit reduir la morositat en un 20% durant el 2017. En concret, s’han notificat 1.455 expedients de morositat, el que suposa aquest 20% menys que l’any anterior; s’han realitzat 153 controls domiciliaris a assegurats en incapacitat temporal, i s’han incoat 876 expedients dels quals 111 sancionadors i 765 no sancionadors que suposen un advertiment.

Pel que fa al gabinet jurídic, durant el 2017 s’han tramès 364 recursos al consell d’administració, i 217 recursos mèdics dels quals 47 han estat objecte d’un peritatge mèdic extern. El resultat dels peritatges ha estat coincident amb el criteri de la CASS en 37 casos, parcialment divergent en 4 casos i divergent en 7 casos. Un total de 41 dels recursos han presentat demanda a la Batllia. A més, s’han reclamat 257 expedients a tercers responsables, i s'han instat querelles penals contra empresaris que no han ingressat a la seguretat social les aportacions en concepte de cotització de la part assalariada corresponent als seus treballadors.

Per un altre costat, el consell d’administració ha aprovat les propostes per la sostenibilitat de la branca jubilació per transmetre-les al Govern amb l’objectiu de fer-les arribar a les comissions legislatives de Finances i Sanitat del Consell General. Passar de cotitzar el 12% al 18%, allargar l'edat de jubilació als 67 anys i revisar a l'alça el preu del punt –sense que suposi cotitzar més– són les tres mesures que el president del consell d'administració de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, considera que són imprescindibles per garantir durant uns anys més les pensions de jubilació, almenys mentre no es troba la fórmula definitiva per equilibrar el sistema.

D'altra banda, el consell d'administració ha decidit incorporar el Maviret com a medicament especialment avantatjós i costós pel tractament de l'hepatitis C, ja que "presenta una sèrie d’avantatges sobre els medicaments actualment disponibles i que el seu cost és un 70% inferior al del tractament complet anterior". A més, ha decidit incorporar els sistemes de perfusió contínua d’insulina i de monitorització de la glicèmia en pacients amb diabetis tipus I, "atenent al benefici, en termes de salut i de prevenció de les complicacions derivades de la malaltia", així com la incorporació dels sistemes de monitorització de la glicèmia en pacients amb diabetis tipus II, no tributaris de tractament intensiu insulínic.

stats