Economia 11/03/2015

La CEA veu un canvi de mentalitat de l'empresariat cap a un "optimisme molt mesurat"

El president de l'entitat, Xavier Altimir, ha demanat poder participar en els treballs per aconseguir un acord d'associació amb Europa a través de fòrums de debat privats

M.c.
3 min
El president de la Comissió de Recursos Humans i Relacions Laborals de la CEA, Josep Manzano. /M.C.

Andorra la VellaLa Confederació Empresarial d'Andorra ha presentat aquest dimecres la seva memòria d'activitats del 2014 en la qual destaquen les 47 sol·licituds d'empresaris ateses i les 34 trobades amb organitzacions institucionals, entre altres. En aquestes reunions i en el contacte de la CEA amb les empreses, el president de la confederació, Xavier Altimir, ha copsat un "canvi de tendència" des de finals del 2014.

Aquest canvi es palpa no tant en l'activitat econòmica com en la mentalitat dels empresaris, en la qual, segons Altimir, es comença a percebre un pas del pessimisme a un cert "optimisme molt mesurat".

D'altra banda, les trobades amb empreses, sobretot estrangeres, han permès copsar l'interès per l'obertura econòmica que es començarà a percebre amb força quan entrin en vigor els CDI amb França i Espanya. Amb tot, el president de la CEA ha reconegut que tenen "deures per fer" per ajudar a les empreses andorranes a sortir a l'exterior. Així, demanaran al Govern que creï algun organisme o algun mecanisme per donar facilitats a les empreses del país que vulguin sortir a l'estranger.

Altimir ha repassat algunes xifres d'aquest 2014 com ara les 6 trobades del projecte IWAND, les 48 comissions de treball intern o les 600 empreses que agrupen que suposen un terç dels empleats del sector privat del país. Així mateix, ha recordat la creació d'un consell de presidents d'associacions sectorials per fomentar la participació i ha apostat per "reagrupar" les estructures operatives i físiques de les associacions que representen per "optimitzar recursos".

Altres propostes que inclou la memòria són la possibilitat que els residents passius no lucratius puguin escollir entre tres modalitats de tributació arran de la implantació de l'IRPF o que abans d'augmentar les cotitzacions a la CASS es racionalitzi la despesa de la branca general, actualitzar l'esperança de vida, augmentar l'edat de jubilació i controlar les baixes mèdiques, entre altres. A més, la CEA defensa la creació d'un reglament intern de funcionament del Consell d'Administració de la CASS.

Per últim, Altimir ha demanat que la CEA i els empresaris participin en les negociacions per l'acord d'associació amb la Unió Europea, a través de fòrums de debat privats. A més, creu que s'ha de redefinir la marca Andorra incloent aspectes com l'eficiència energètica, la salut, el benestar, les noves tecnologies o l'educació.

La presentació de la memòria ha comptat amb la conferència 'Les persones, la diferència' del president de la Comissió de Recursos Humans i Relacions Laborals de la CEA, Josep Manzano. Aquest ha indicat que les persones "són l'essència de les empreses" si es vol que aquestes tinguin èxit i que aconsegueixin la seva estratègia. Segons ha dit, es tracta de tenir persones "amb carrera professional i compromís amb l'empresa". Així, ha recomanat "sensibilitzar-nos que encara hi som a temps però hem de córrer per retenir el talent i fer-lo créixer dins l'empresa". L'objectiu, ha dit, és ser "el màxim d'autosuficients amb els nostres recursos humans per tirar endavant les empreses i el nostre país".

Tranquil·litat envers la intervenció de BPA

Altimir ha afirmat que els clients de la Banca Privada d'Andorra i de la resta de bancs han d'estar tranquils perquè "el que està passant no té res a veure amb la solvència de la banca andorrana".El president de la CEA ha considerat que s'ha d'esperar que es provin les acusacions fetes des dels Estats Units i que serà la justícia o les autoritats competents les que demostrin les informacions vessades. Tot i això, ha admès que "notícies com aquestes no agraden i no són bones per al país".

stats