Economia 07/10/2015

Els Cierco demanden el FinCEN i el departament del Tresor nord-americà per la nota del 10 de març

Els accionistes majoritaris de BPA demanen es revoqui la nota en considerar que era "clarament defectuosa" i que no estava justificada

Ara Andorra
4 min
Els germans Cierco / J.D.

Andorra la VellaEls germans Higini i Ramon Cierco, els accionistes majoritaris de BPA, han presentat aquest dimecres una demanda contra el departament nord-americà del Tresor, contra la seva agència de prevenció de rentat de diner, el FinCEN i contra els seus respectius responsables: el secretari general del Tresor, Jacob Lew i la directora del FinCEN, Jennifer Shasky.

Tal com han donat a conèixer els germans Cierco aquest mateix dimecres en una nota de premsa, aquesta acció judicial –interposada davant el Tribunal de Districte de Columbia- "deixa clar que el FinCEN no tenia una base legal prou ferma per emetre la nota del 10 de març a l'empara de la Secció 311 de la Patriot Act". A l'hora, afegeixen, s'ha "vulnerat el dret fonamental a la defensa de l'entitat", una circumstància, consideren, "que la justícia americana ja ha retret en altres casos".

Pocs arguments per justificar la liquidació

La demanda també posa en relleu que, tot i que aquesta nota era una proposta inicial de sanció, "de fet s'ha convertit en una mesura definitiva vist que l'administració andorrana, sense esperar a la solució final del cas, s'ha inclinat des del principi per liquidar BPA mitjançant un pla de resolució que tampoc s'ha argumentat degudament ni de forma transparent i que ha deixat de banda la possible reestructuració sense una aparent justificació".

Aquesta petició judicial, destaca el comunicat, és "la reacció legal de la família Cierco a la nota del FinCEN i a la manca de resposta a l'escrit que es va enviar a l'agència americana fa unes setmanes" i reclama una resolució del tribunal perquè ordeni que es deixi sense efecte la comunicació que va qualificar BPA d'entitat sotmesa a "preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals".

La demanda, doncs, al·lega que tot i que la Secció 311 de la Patriot Act permet que s'emetin comunicacions de manera unilateral, la nota del 10 de març va ser "clarament defectuosa, ja que mai no es va facilitar la informació en què es basava l'acció ni es va motivar el per què de triar la mesura més severa de totes les possibles".

Els Cierco consideren que arran d'aquella comunicació i de la intervenció del banc decidida per l'INAF, "dues decisions adoptades sense cap mena d'avís previ, es va tallar l'operativa de BPA i es va abocar l'entitat, 'de facto', al bloqueig i tancament".

El FinCEN "no tenia fonaments per actuar contra BPA"

Segons la demanda dels germans Cierco, "els esdeveniments posteriors al 10 de març han demostrat que el FinCEN no tenia fonaments per actuar en contra de BPA". També es mostra contundent en afirmar que "l'actuació unilateral contra el banc va ser el resultat de la frustració acumulada que tenia el FinCEN amb el Govern d'Andorra per la seva contumaç manca de resposta respecte als canvis sistemàtics a realitzar en les normatives antiblanqueig, relacionades especialment amb la notificació de transaccions en efectiu".

En la demanda, de fet, s'adjunta l'enllaç al vídeo on un funcionari de l'ambaixada dels EUA a Madrid assegurava que el FinCEN "va agafar el martell" en relació a BPA per la "desesperació del FinCEN davant la falta de cooperació d'Andorra".

El comunicat de premsa també recorda que des que es va emetre la nota del 10 de març, els germans Cierco "han expressat la seva voluntat de cooperació i han intentat posar-se en contacte amb l'agència en diverses ocasions per demanar una explicació en relació a les seves mesures, incloent una petició concreta per saber de primera mà per què es va optar per la penalització més extrema".

Demanda perquè es revisin les proves

En la demanda, els accionistes majoritaris també sol·liciten la possibilitat de revisar les proves que va utilitzar el FinCEN i de poder aportar les raons que mostrin que "BPA no s'hauria de tancar". El comunicat, però, lamenta que "el FinCEN s'ha negat a donar cap explicació sobre les seves accions, encara que la llei americana l'obligava a fer-ho".

D'aquesta manera, els Cierco consideren que s'han vulnerat "diferents principis jurídics fonamentals". També lamenten que "tampoc no s'ha explicat mai perquè no es va tenir en compte l'impacte que causaria la nota en les extenses operacions de BPA, que es van adequar sempre a la normativa vigent en cada moment".

Els accionistes majoritaris deploren el fet que el FinCEN utilitzés la mesura especial més dura possible, ja que això "va destruir el banc i la seva filial espanyola –valorats en més de 500 milions d'euros- i va causar la pèrdua de centenars de llocs de treball".

En relació als "incidents relacionats amb el blanqueig de capitals que va citar el FinCEN com a pretext per deixar el banc sense operativa ja havien estat notificats per BPA a les autoritats andorranes un any abans de la nota del 10 de març". Des d'aleshores, asseguren els Cierco, "l'agència ha retardat el procés per evitar que se li atribueixin responsabilitats i càrregues judicials".

Pel que fa a l'auditoria dels comptes de BPA encarregada a PricewaterhouseCoopers, els Cierco destaquen que "no ha transcendit que l'auditora hagi pogut corroborar l'existència de problemes sistemàtics de rentat de diners que justifiquin les accions del FinCEN".

Accions per recuperar el control de BPA

Per tot plegat, els Cierco volen que els tribunals dictaminin que la nota i l'ús de la cinquena mesura especial del FinCEN "són il·legals i han de ser revocats", un fet que "hauria de permetre als accionistes majoritaris i legítims propietaris de BPA reprendre el control dels actius restants del banc per buscar una solució justa i transparent a llarg termini i que es tracti als seus clients, accionistes i empleats de la manera que es mereixen".

En el comunicat també s'hi recullen unes paraules del coordinador legal dels germans Cierco als EUA, Eric Lewis, que assegura que "aquesta demanda té l'objectiu de posar remei a les deficiències d'un procés injust i mancat de transparència al qual han hagut de fer front els nostres clients malgrat tots els seus esforços per cooperar i demostrar que el FinCEN ha actuat d'una manera completament injustificable".

També destaca que "de la nit al dia, sense previ avís, sense proves públiques ni cap recurs, BPA va patir una sentència de mort com a conseqüència de la nota del FinCEN", una agència pública que asseguren que no té control i que disposa d'"un poder absolut", un fet que "només pot generar abús burocràtic i opacitat".

stats