Publicitat
Publicitat

Cinca: "Andorra es troba en la zona confortable després de superar la quarta avaluació del Moneyval"

El ministre assegura que el Principat "ha superat amb suficient marge" aquesta quarta avaluació i destaca la necessitat d'estar preparats per assumir les recomanacions de la cinquena

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha celebrat que Andorra "ha superat amb suficient marge" la quarta avaluació del Moneyval "com perquè considerem que ja estem en la zona confortable". Cinca ha fet referència a l'informe que ha publicat aquest mateix dimecres el Moneyval en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Ha posat en relleu que en la majoria d'aspectes clau analitzats per aquest organisme de control del Consell d'Europa per a la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, Andorra ha obtingut la qualificació de 'compliant' o 'largely compliant'.

Cinca ha assenyalat que aquestes qualificacions posen de manifest, en el primer cas, que "no hi ha res a millorar", i en el segon que hi ha "alguna cosa a millorar, però que has superat el tall". En aquest sentit, ha deixat clar que ara el Moneyval "ja no se centrarà en aquestes recomanacions de la quarta avaluació, sinó en els objectius de la cinquena".

És per això que ha posat en relleu que "ara ens hem de focalitzar" en la visita que realitzaran a Andorra, previsiblement a finals del 2016, els membres de l'equip avaluador del Moneyval. Després de recollir informació i d'analitzar la situació d'Andorra, tot reunint-se amb diferents agents i institucions, "faran una foto" de l'estat del Principat i, en funció d'aquesta "foto", a finals del 2017 donaran a conèixer les recomanacions que haurà d'assumir Andorra per superar la cinquena avaluació.

És per això que Cinca ha destacat la importància de centrar-se ara "en que la foto surti el millor possible per tenir menys pressió en el període posterior que ens donaran per complir les recomanacions". A grans trets, el ministre ha apuntat que en aquesta cinquena avaluació el Moneyval exigirà que Andorra demostri l'efectivitat de totes aquelles mesures que s'han anat aplicant fins ara. Un cop aconseguits els mitjans per lluitar contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, ara caldrà "demostrar que Andorra els aplica amb l'eficàcia i contundència" que exigeix el Moneyval.

Precisament un dels aspectes de cara a la cinquena avaluació que el Govern ja ha posat en marxa –i que el Moneyval ha valorat positivament en l'informe emès aquest dimecres- és la realització d'un pla d'acció per elaborar una avaluació nacional del risc. Aquest s'està duent a terme de forma conjunta amb el Banc Mundial, que és qui assessora el Govern en aquesta matèria.

L'objectiu de l'estudi, ha explicat Cinca, és detallar on Andorra té "els riscos més evidents relacionats amb el blanqueig", analitzar els punts més vulnerables del Principat en aquest àmbit i aquells mecanismes que podrien utilitzar les persones que volen fer servir el país per blanquejar diners. Així, un cop coneguts, el Moneyval "podrà dirigir les recomanacions que ens farà i posarà més incidència que apliquem mesures en els sectors més vulnerables".

De fet, aquest procés ja s'ha iniciat i fa unes setmanes tècnics del Banc Mundial van visitar Andorra per analitzar aquests sectors de risc. Cinca ha destacat que amb aquesta acció, el Govern "s'ha avançat" per tal de disposar d'aquest estudi de risc abans el Moneyval no faci "la foto" a finals del 2016. Si aleshores no el tingués, assegura que el podria implementar durant els següents mesos, però ha remarcat que el Moneyval ja ho consideraria un element negatiu.