Cinca, convençut que la UE acceptarà un període de transitorietat llarg per al tabac

El ministre portaveu recorda que l'acord de lliure circulació de mercaderies es tancarà el proper 12 de desembre a Brussel·les

La Unió Europea (UE) acceptarà un període de transitorietat llarg per al sector del tabac, segons ha manifestat convençut el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, durant la roda de premsa setmanal posterior al consell de ministres. “Tinc el convenciment que la transitorietat necessària està assumida per la UE”, ha manifestat. De terminis no se n’ha parlat, com ja va confirmar aquest dimarts el cap de la delegació europea que negocia l’acord d’associació amb Andorra, Claude Maerten, però Cinca confia que serà “llarg”.

El portaveu del gabinet de Martí ha recordat que la primera de les llibertats que es negocia amb la UE, la de la circulació de mercaderies, es tancarà el 12 de desembre a Brussel·les, una llibertat que també inclourà “una proposta ferma per al sector tabaquer” i que serà consensuada per les dues parts.

Cinca ha expressat que les ministres d’Afers Exteriors i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Maria Ubach i Sílvia Calvó, respectivament, estan “satisfetes” de les converses amb la delegació de la UE, que va arribar aquest dimarts. La presència ‘in situ’ dels negociadors europeus ha permès que coneguin la realitat andorrana i “mostrar-los l’històric i el pes del sector”, ha remarcat el ministre portaveu. Durant els tres dies de la visita, que s’acaba aquest dijous, la delegació encapçalada per Maerten ha visitat “una fàbrica de tabac i una explotació agrícola”, de manera que tindran un coneixement aprofundit de la situació del tabac.

Reunió entre Maerten i Pintat

D'altra banda, el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha demanat a Maerten que “transmeti a Brussel·les que la Unió Europea hauria de fer gestos importants i concrets per respectar les especificitats i peculiaritats d’Andorra i que l’acord d’associació serveixi per garantir la prosperitat del país”. En aquest sentit, li ha remarcat, en la reunió mantinguda aquest dimecres al migdia, que “incloure clàusules transitòries en l’acord d’associació no és respectar les especificitats del país, ja que aquestes tenen data de caducitat” i ha subratllat el fet que precisament una d'aquestes especificitats és l'acord duaner signat el 1990. A l'últim, ha refermat “la voluntat del grup parlamentari liberal d’avançar en la figura d’observador actiu en les negociacions amb la UE amb la finalitat d’aconseguir un bon acord d’associació per Andorra perquè rebi el màxim suport al Consell General i s’aprovi àmpliament un referèndum”.