Cinca reitera que no van rebre amb antelació cap avís dels EUA sobre BPA

L'única comunicació que es va rebre va ser una notificació en què des dels EUA es demanava informació "genèrica" sobre el compliment per part d'Andorra d'algunes recomanacions del Moneyval.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha reiterat que cap autoritat andorrana ha rebut en els darrers quatre anys cap notificació provinent dels Estats Units en què es mostrés preocupació per l'activitat "ni de BPA, ni de cap altra entitat bancària ni de la plaça financera andorrana". Ho ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimecres, després que aquest dimarts SDP demanés que s'aclarís si eren certes les manifestacions que hauria fet el conseller d'Aferse Econòmics de l'ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra, Anton Smith, en relació al fet que el Principat havia estat avisat amb antelació de la preocupació que generava BPA als EUA. L'única comunicació que es va rebre en aquest període, ha afegit Cinca, va ser una notificació verbal en què des dels EUA es demanava informació "genèrica" sobre el compliment per part d'Andorra d'algunes recomanacions del Moneyval.

Cinca ha volgut reiterar que ni el Govern ni cap autoritat andorrana –en relació a l'INAF o a la UIFAND– han rebut en els darrers quatre anys cap notificació d'aquestes característiques per part de cap autoritat dels Estats Units.

L'única comunicació rebuda des dels EUA, ha concretat, va tenir lloc l'agost del 2014, i era una demanda que feia referència "a qüestions genèriques en l'àmbit del blanqueig de diner" que emanaven de l'informe que el Moneyval va fer sobre Andorra l'abril del 2012, quan el Principat va entrar en la quarta avaluació d'aquest organisme.

Cinca ha detallat que la principal preocupació radicava en un fet sobre el qual el Moneyval ja havia alertat diverses vegades, i és que "a Andorra hi ha molt moviment d'efectiu i moltes operacions que encara es fan per aquesta via, un fet que dificulta el seguiment dels diners".

En tot cas, el ministre ha destacat que fruit d'aquelles recomanacions, el Govern va iniciar un seguit de modificacions legislatives –entre d'altres, establint l'obligatorietat de declarar l'entrada i sortida de diners en efectiu a les fronteres-.

Aquesta, de fet, va ser la resposta que es va oferir a la demanda emesa per part dels EUA, en què es va deixar clar que Andorra ja havia fet els treballs legislatius escaients per adaptar-se a les recomanacions del Moneyval.

En aquest sentit, Cinca ha donat a conèixer que "saltant-nos la lògica del que són les relacions diplomàtiques entre Estats, com ja vam haver de fer en la sessió de control del Consell General, enviarem aquesta nota verbal i la resposta que hi vam donar als grups parlamentaris".

Cinca creu que es van donar detalls suficients per fer evident que el FinCEN els va avisar el 4 de març

Cinca també ha respost a les paraules d'aquest dimarts del president i del president suplent del grup mixt, Pere López i Víctor Naudi, respectivament, que asseguraven que el Govern no els va avançar que el dia 4 de març ja havien tingut un primer avís per part dels EUA sobre la nota que es faria pública el dia 10 en relació a BPA.

El ministre portaveu ha assegurat que "sense traspassar la frontera de la confidencialitat" que els havien demanat les autoritats nord-americanes, el mateix dia 10 al matí es va citar els caps de llista i se'ls va comunicar que el cap de Govern s'havia desplaçat el cap de setmana a París i a la Seu d'Urgell per explicar la situació als coprínceps. Cinca ha considerat que donant aquests detalls el Govern ja estava fent evident que havia tingut accés a aquesta informació uns dies abans.

El ministre també ha lamentat que alguns polítics "veuen com una oportunitat de treure rèdit polític tot el que té a veure amb l'afer BPA". Referint-se concretament a SDP ha assegurat que "a ningú se li escapa que en aquesta qüestió, els interessos d'aquest partit són els que són i són tan evidents que no cal que els expliciti més". Cinca ha considerat, a més, que l'estratègia d'SDP en aquest afer "està vinculada a aquests interessos".

Etiquetes