Publicitat
Publicitat

Comencen oficialment les negociacions per assolir un acord d'associació amb la UE

L'objectiu d'Andorra és aconseguir una integració progressiva i estructurada dins del mercat interior tot respectant les particularitats de cada país

 

 

La cerimònia de llançament de les negociacions de l’acord d’associació de la Unió Europea amb Andorra, Mònaco i San Marino ha tingut lloc aquest dimecres a la seu de la Comissió Europea, a Brussel·les. Durant l'acte, s'ha acordat que la primera reunió tècnica de negociació amb els serveis de la Unió Europea tingui lloc un cop s'hagi constituït el nou govern.

Les negociacions s’iniciaran amb el marc institucional i continuaran amb el contingut de les quatre llibertats: lliure circulació de béns, persones, capitals i serveis, per continuar després amb les polítiques horitzontals i mesures d’acompanyament del mercat interior. Així s'ha establert en la reunió que han mantingut el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i l'alta representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Federica Mogherini.

Durant la seva intervenció, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha fet balanç del programa de reformes desenvolupat en els darrers anys per Andorra, remarcant que la reforma fiscal ha anat lligada amb el compromís amb els estàndards de transparència fiscal i que "Andorra s’ha compromès amb l'OCDE a introduir en temps útil les bases legals necessàries a l’aplicació de la nova norma d’intercanvi automàtic de dades relatives als comptes financers amb l’objectiu que un primer intercanvi d’informació pugui tenir lloc el 2018".

Saboya ha manifestat la voluntat d’aprofundir en la relació que precisament ha conduït a una negociació que ha de permetre "una integració progressiva i estructurada d’Andorra dins del mercat interior tot respectant les seves particularitats, conforme a la Declaració de la Unió relativa a l’article 8 del Tractat de la Unió Europea".

Respecte a les especificitats

De la seva banda, la vicepresidenta de la Comissió Europea i Alta Representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Federica Mogherini, ha posat en valor la diversitat d’Europa i la voluntat d’integrar els petits estats respectant les seves especificitats.

L’acte ha comptat amb la participació dels ministres d’Afers Exteriors d’Andorra, Gilbert Saboya, de Mònaco, Gilles Tonelli, i de San Marino, Pasquale Valentini, acompanyats dels caps de Missió Eva Descarrega, Sophie Thévenoux i Antonella Benedittini; de representants d’Espanya, França i Itàlia; l’ambaixador Stefano Sannino, a més del cap negociador de la UE, Luís Felipe Fernández de la Peña, managing director SEAE, i del cap negociador adjunt, Gianluca Grippa, cap de Divisió SEAE.