Publicitat
Publicitat

Creix l'interès dels jubilats francesos per residir a Andorra

Ho ha constatat l'Associació d'Assessors Tributaris d'Andorra, que ha organitzat aquest dimecres una conferència per explicar els detalls del conveni de doble imposició signat amb França

El vicepresident de l'Associació d'Assessors Tributaris i Financers, Marc Vilallonga, ha assegurat, aquest dimecres, que la motivació per conèixer els detalls del conveni de doble imposició signat entre Andorra i França –i que entrarà en vigor l'1 de gener del 2016– és bidireccional, i que l'interès que arriba de la part francesa és sobretot per part de francesos, jubilats o prejubilats, que s'estan plantejant de venir a viure a Andorra, una notícia "important per captar residències efectives que al final són bones per a l'economia".

Precisament en relació a aquesta qüestió, un dels temes que ha centrat la conferència d'aquest dimecres sobre el CDI amb França és la clàusula anomenada 'rendez-vous', que obria la porta a la creació d'un impost que gravés els nacionals francesos. L'advocat francès i especialista en fiscalitat internacional Michel Collet, ha recordat que aquesta qüestió va ser un dels motius que va fer retardar la ratificació del conveni i ha destacat que el govern francès va assegurar que no farien cap impost sobre el passaport i que la clàusula "era purament teòrica i mai serà aplicada". De la seva banda, Vilallonga ha reconegut que aquest aspecte del conveni ha suscitat molts interrogants però que "ha quedat clar que avui no està a l'agenda política francesa", de manera que això tranquil·litza els francesos que actualment resideixen al Principat però també els que puguin venir en un futur.

Durant l'acte, organitzat conjuntament per l'Associació d'Assessors Tributaris i MoraBanc, Michel Collet ha assegurat que el CDI amb França "és un molt bon text", perquè aporta molts avantatges, com és que França reconegui plenament la jurisdicció andorrana en termes fiscals i que, per tant "estem molt lluny de l'època en què Andorra era un paradís fiscal". Collet també ha destacat que el CDI farà augmentar les inversions entre França i Andorra, perquè elimina la doble imposició, ja sigui perquè permetrà gravar només en un Estat o perquè es podrà reduir la imposició global.

En aquest sentit, Collet ha lamentat que la ratificació per part de França es retardés fins al punt que el conveni no va poder entrar en vigor aquest 2015 i no ho farà fins al gener del 2016. "Les empreses franceses estan molt impacients de poder utilitzar aquest conveni per reduir el cost fiscal i augmentar les inversions", ha assegurat.

Finalment, pel que fa a la crisi financera que ha generat l'afer BPA, Collet s'ha mostrat convençut que no frenarà en cap cas les inversions ni tacarà la imatge que els francesos tenen d'Andorra. Ben al contrari, considera que Andorra podrà passar pàgina i provocarà "un canvi d'època i que entri en una etapa més transparent i més orientada cap als negocis".