Publicitat
Publicitat

DA alerta del risc de contaminació si els accionistes de BPA entressin al nou banc

Demòcrates per Andorra afirma que comença la "dinàmica ascendent" en l'afer BPA, després d'una espiral negativa entre els mesos de març i de juny

El grup parlamentari demòcrata ha valorat molt positivament la compareixença de l'AREB i ha afirmat que en la crisi de BPA, "després de l'espiral negativa d'entre març i juny, comencem a estar en una dinàmica ascendent", perquè tenen indicis que la confiança poc a poc està tornant al país. Així ho ha indicat la consellera general demòcrata Meritxell Mateu, que ha qualificat de grans notícies el fet que els clients podran recuperar tots els diners dipositats i que l'objectiu de l'AREB sigui vendre els actius i els passius en bloc. A més, des de DA han indicat que alguns corresponsals estrangers, mentre que fa un mes no estaven disposats ni a operar amb el futur banc pont, "ara el discurs és menys taxatiu".

Pel que fa les crítiques fetes des de l'oposició, Mateu ha alertat del perill que els accionistes actuals de BPA participin en el nou banc, ja que considera que "podria provocar un risc sistèmic" perquè els corresponsals podrien perdre confiança amb la resta de bancs andorrans.

Demòcrates per Andorra ha qualificat de grans notícies el fet que els clients podran recuperar tots els diners dipositats i que l'objectiu de l'AREB sigui vendre els actius i els passius en bloc. Pel que fa a les pèrdues que puguin tenir els clients que disposin de productes financers, el conseller general demòcrata Carles Ensenyat ha assegurat que es tractaria només de certs productes financers associats a BPA Assegurances –entre un 5 i un 10%– lligats als actius del banc.

Pel que fa a les crítiques que ha formulat l'oposició, DA entén que la revisió compte per compte allargarà el procés, però que "és el mal que hem de patir" perquè la banca andorrana "no suportaria un segon escàndol". En relació a la no participació dels actuals accionistes al nou banc, DA ha defensat la decisió assegurant que si s'optava per un procés de reestructuració en el qual hi participen els accionistes "la confiança estava perduda", i a més, considera que tot plegat podria produir un risc sistèmic i una contaminació cap als altres bancs.

Meritxell Mateu ha volgut remarcar alguns aspectes sobre el pla de resolució, com és que BPA seguirà existint, tot i que amb molt poca operativitat, mentre hi hagi comptes, i ha augurat que poden passar "mesos o fins i tot anys" fins que tots els clients regularitzin els seus comptes. A més, ha assegurat que, per evitar una fuga de capitals, les restriccions no s'aixecaran fins que el banc bo es vengui, no abans. Amb tot, han anunciat que s'està treballant per desbloquejar alguns plans d'estalvi i solucionar així la situació d'algunes famílies i empreses.

Etiquetes