Economia 21/11/2018

Darrer pas cap al comerç electrònic

El Govern ha aprovat el reglament relatiu al règim jurídic dels serveis de pagament

Ana
2 min
El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, moments abans de la roda de premsa posterior al consell de ministres. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl consell de ministres reunit aquest dimecres ha aprovat el reglament relatiu al règim jurídic dels serveis de pagament i el diner electrònic i de les entitats de pagament i entitats de diner electrònic que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). Aquest reglament tanca el procés d'adaptació dels pagaments electrònics a la normativa europea.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat que el text desplega la Llei dels serveis de pagament electrònic, aprovada pel Consell General el mes de maig, la qual es va modificar el mes d’octubre, incloent-hi alguns ajustaments normatius. El reglament deroga l’anterior, actualitzant-lo a la directiva europea PSD2, regulant aspectes que faciliten i milloren la seguretat en l'ús de sistemes de pagament a través d'Internet i reforçant el nivell de protecció de l'usuari contra fraus i abusos potencials. A més, vol promoure la innovació en els serveis de pagament a través del mòbil i d'internet perquè es creï un entorn favorable a l'agilització de les operacions de pagament.

La Single Europe Payments Area (SEPA) és una àrea dins la qual qualsevol ciutadà, empresa, entitat, administració, etc. pot efectuar pagaments i rebre cobraments en euros en les mateixes condicions i amb els mateixos drets i obligacions, independentment del lloc dins de l'eurozona on es realitzin. Està formada actualment per tots els països de la Unió Europea (UE) més Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa i Mònaco. La SEPA permet fer pagaments en euros entre qualsevol dels països dins l’àrea de forma tan senzilla com actualment es fan les operacions interiors a cadascun dels països. El reglament (UE) número 260/2012 estableix les dates en les quals els instruments de pagament nacionals han de ser substituïts per instruments de pagament SEPA.

El Govern va aprovar un projecte de llei referent als serveis de pagament i el diner electrònic amb la intenció de sol·licitar passar a formar part de l’espai SEPA. Jordi Cinca ha dit, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que incorporar l’activitat d’entitats de diner electrònic, que supervisarà l'Autoritat Financera Andorrana (AFA), ajudarà a sistemes de pagament electrònic populars a tot el món, com PayPal, a assentar-se al Principat. "El Govern vol facilitar que s’operi des del país i, si això ajuda, benvingut perquè aquí tindran les mateixes condicions que en qualsevol altre país".

Andorra, al no pertànyer a la UE, no disposa d’una data límit concreta d’incorporació; no obstant, tant el Govern com les entitats bancàries porten temps preparant-se per demanar l’adhesió a la SEPA i, en paral·lel, implementar-ne els seus esquemes. El Govern ja ha iniciat els contactes pertinents amb l’European Payment Council (EPC), òrgan de decisió i coordinació de la indústria bancària europea en matèria de sistemes de pagament, que promociona la integració a sistemes de pagaments europeus, principalment la SEPA. Per Cinca, l'entrada a l'àrea SEPA "no fa més que reforçar la plaça financera andorrana". La integració a la zona SEPA serà possible cap a finals del mes de març o principis del mes d'abril.

stats