Publicitat
Publicitat

Delgado augura una pujada de les cotitzacions a la branca general

El president de la Comissió Gestora del Fons de reserva de jubilació pressuposa un increment de punts de les cotitzacions a la CASS, sobretot de la branca general

Amb la reforma dels percentatges de cotització a la CASS que es va començar a aplicar a l’abril –hi va haver un transvasament de dos punts del percentatge de la branca general a la de jubilació– la CASS ha aconseguit retardar l’entrada en dèficit fins al 2020, 2021 o 2022, segons ha reafirmat el president de la Comissió Gestora del Fons de reserva de jubilació, Josep Delgado. És el resultat que preveu obtenir la Caixa Andorrana de la Seguretat Social del nou estudi actuarial del sistema de pensions andorrà, que serveix per veure l’evolució futura de les pensions i per determinar quan s’esgotarien els diners de la CASS. L’últim és de fa tres anys, quan es va constatar que la CASS entraria en dèficit el 2017, mentre que aquesta nova versió s’ha licitat mitjançant un concurs internacional que ha sortit publicat aquest dimecres al BOPA i que es resoldrà el 9 de desembre.

La CASS reserva un pressupost d’uns 80.000 euros per a aquest estudi periòdic i fa unes recomanacions i comentaris sobre els resultats. En aquest sentit, Delgado pressuposa que amb l’increment de dos punts de la cotització es retardarà l’entrada en dèficit, tot i que insisteix que no és suficient. El responsable del fons insisteix, però, que les decisions polítiques són responsabilitat del Govern i el Consell General i que la CASS només les implementa.

No obstant això, Delgado augura canvis perquè “en la branca sanitària hi ha molt per fer”. “El dèficit de l’hospital és gran, pressuposo que s’incrementaran punts de la branca general, el que es va fer va ser una mesura d’urgència perquè l’estudi actuarial posava molt pròxim el moment del dèficit”, ha declarat a l’ARA Andorra en referència a la darrera reforma de les cotitzacions.

Amb tot, Josep Delgado, calcula que un augment de les cotitzacions serà inevitable. I pot ser, de fet, imminent, després de les darreres declaracions del cap de Govern. “Serà sobretot per a la branca general, però espero que es reforci també la branca de jubilació”, ha afegit el responsable del fons de jubilació. Malgrat això, la nova llei de la CASS ja preveu que el Govern cobreixi els dèficits de la CASS, si es donen, dels pressupostos generals de l’Estat.