Publicitat
Publicitat

Detingut l'exdirector d'Heliand per un presumpte delicte de blanqueig derivat del 'cas Pujol'

El també propietari de Cat Helicòpters traslladava membres de la família de l'expresident a Andorra

La Policia ha detingut aquest dimecres l'empresari català Jorge Barrigón Lafita, propietari de l'empresa d'helicòpters Cat Helicòpters del Servei Català de Trànsit (SCT), a la qual es donaven els contractes per sistema i que va traslladar en "múltiples ocasions" algun membre de la família Pujol a Andorra. Barrigón també va ser director de l'empresa andorrana Heliand fins que, l'abril del 2013, va ser acomiadat. L'empresa li va interposar una querella per presumpta administració deslleial i apropiació indeguda. Se l'acusa d'haver-se endut 300.000 euros.

Tornant a l'arrest d'aquest dimecres, fonts de la investigació han informat a EFE que aquest es va produir a Barcelona per la seva relació amb la causa en la qual s'investiga un presumpte blanqueig de diners per part de la família de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol.

Les investigacions de la UDEF relacionen concretament aquest empresari amb Josep Pujol, un dels set fills de l'expresident català investigats en aquesta causa per blanqueig.

A més de la declaració del denunciant que va parlar de Barrigón, la UDEF ha trobat, segons consta en un dels seus informes, una operativa de "préstec fictici" de 900.000 euros que el propietari de Cat Helicòpters va fer amb Josep Pujol.

El suposat préstec el va fer el fill de l'expresident de la Generalitat a Barrigón a final del 2009 i a principi del 2010 l'empresari l'hi va tornar, de manera que Josep Pujol va obtenir, segons la UDEF, un benefici de 195.000 euros derivat d'un interès del 21%, cosa que, segons la Policia, indica "la possibilitat que estem davant un préstec fictici ideat per blanquejar la quantitat descrita en el préstec".

Apuntala aquesta tesi i la d'una possible donació per l'adjudicació del servei d'helicòpters que en el registre a la casa de Josep Pujol per part de la Policia es van trobar diverses anotacions en agendes amb frases com: "Analitzar la possible relació 2009-2010 entre el préstec i les possibles adjudicacions a Cat Helicòpters" o "Pot ser millor si dic que l'he tornat a Barrigón. Pot ser delicte de blanqueig de capitals".

Concursos amanyats

De la seva banda, segons el denunciant, Barrigón li va confessar que un pilot de la Generalitat que cobrava més de 4.000 euros al mes de Cat Helicòpters era qui li deia a la persona del govern autonòmic encarregada de redactar les condicions tècniques del concurs quins havien de ser aquests requisits, sempre favorables a aquesta empresa.

A més, Barrigón li va dir "que aquell concurs seria sempre seu" i, de fet, any rere any se li concedia "malgrat que altres companyies més grans intentaven licitar i sempre perdien".

El denunciant va afirmar a la Policia que "en múltiples ocasions" i des del 2005 o 2006 helicòpters d'aquesta empresa van traslladar algun membre de la família Pujol a Andorra, vols que quedaven registrats en els plans de vol i en els llibres d'operacions de les aeronaus.

Va afegir, segons l'informe, que "és possible vulnerar els controls en aquest tipus de vols a l'hora d'entrar al Principat, simplement arribant més d'hora o més tard de l'hora indicada o modificant el pla de vol i el lloc de l'aterratge amb una excusa tècnica o per causes meteorològiques, per exemple".

Barrigón ha estat ja conduït a Madrid i resta en dependències de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia (UDEF), en espera de ser posat a disposició judicial. A més de la detenció, la Policia va efectuar una sèrie de registres a la recerca de documents.