Publicitat
Publicitat

La policia veneçolana deté un altre presumpte implicat en el cas BPA

Dissabte les autoritats van interceptar una altra de les persones assenyalades en la investigació de Veneçuela pel pressumpte blanqueig de capitals, Richard José Cammarano Jaimes, a l'aeroport de Maiquetía quan es disposava a agafar un avió per viatjar cap a Portugal amb l'exmagistrada del TSJ, Miriam Morandy; l'assistent d'aquesta, Tibisay Pachecho; i un funcionari del Saime Maiquetía.

Després que el 15 de maig l'excap de la Divisió de Drogues de la policia científica de Veneçuela (CICPC), Norman Puerta, es lliurés a les autoritats del país; aquest dissabte la policia ha detingut un altre dels presumptes implicats en el cas BPA a l'aeroport de Maiquetía. Richard José Cammarano Jaimes es disposava a agafar un avió per viatjar cap a Portugal amb l'exmagistrada del TSJ, Miriam Morandy; l'assistent d'aquesta, Tibisay Pachecho; i un funcionari del Saime Maiquetía, segons 'El Nacional'. Cammarano Jaimes estava requerit per un delicte de tràfic internacional de drogues i apareix amb Puerta i cinc persones més en la causa oberta el 2010 per un presumpte delicte de blanqueig de capitals a través de Banca Privada d'Andorra.

Cammarano i Puerta són, per ara, els dos únics detinguts d'aquest grup de veneçolans assenyalats per la legitimació d'1,4 milions de dòlars, dels aproximadament 4 milions que el Departament del Tresor dels Estats Units considera que funcionaris del país van blanquejar a través de BPA. En aquest cas, el detingut és considerat per diversos mitjans del país llatinoamericà com a narcotraficant i hauria estat presentat davant del Tribunal 31 de Control encara que estava sol·licitat pels jutjats 12 i 22 per un delicte de tràfic internacional de drogues, arran del decomís d'1,2 tones de cocaïna en una propietat a Prados del Este.

El mitjà 'Tal Cual' indica que "Cammarano Jaimes també apareix anomenat en l'expedient elaborat pel Ministeri Públic veneçolà el 2010, amb relació al cas de blanqueig de diners a Banca Privada de Andorra. En aquest hi estan involucrats el comissari Norman Danilo Puerta Valera (detingut la setmana passada) i dos assessors del ministre de Finances que tenien passaports diplomàtics: Tulio Antonio Hernández Fernández (amb antecedents per tràfic d'heroïna) i Gabriel Ignacio Gil Yánez (que va estar pres per intent de robatori d'una aeronau).

Mentrestant, Puerta espera judici en una cel·la de la Brigada d'Accions Especials de la CICPC, però abans de presentar-se a la Fiscalia va divulgar una declaració a través de Twitter. Manté que a dos dels imputats, Tulio Hernández i Gabriel Gil, els va conèixer el mateix dia de 2006 en què va ser per primera vegada a l'oficina de BPA del Centre Comercial Ciudad Tamanaco, quan li van presentar als operadors l'entitat financera al país, Antonio Salvador Lozano i Mariela Prieto González.

La informació d''El Nacional' afirma que Andorra i Veneçuela coneixien que Hernández i Gil tenien passaports diplomàtics i que s'identificaven com a assessors del Ministeri de Finances veneçolà, com consta en l'expedient instruït per les autoritats andorranes. Puerta, però, ho nega. "Això mai ho van dir. Recentment vaig parlar amb ells arran d'aquesta informació i em van manifestar que ni tan sols coneixien personalment al ministre, només per televisió. Jo dedueixo que aquesta és una campanya més de descrèdit ", afirma l'exfuncionari.

Persona políticament exposada
D'altra banda, s'obre un debat en relació a la consideració que va rebre Puerta com a client de BPA. Segons recullen els mitjans veneçolans, quan Puerta va iniciar la seva relació amb BPA va ometre deliberadament que havia estat un alt funcionari de la policia judicial. En canvi, es va presentar com un ramader del Districte Mauroa de Falcón i va presentar un carnet del gremi que ho certifica.

Si els oficials de BPA haguessin indicat en les dades del compte que Puerta va ser funcionari governamental, entrava en la categoria de 'persona políticament exposada' (PEP), i estarien obligats a escrutar detingudament l'origen dels fons que aportava. Així ho va declarar davant del tribunal d'Andorra el llavors director financer del banc Santiago Roselló.

Quan va ser portat a la banqueta, Puerta va admetre haver estat funcionari, però va insistir que part dels 1,4 milions de dòlars dipositats al seu compte eren producte de la negociació de 800 caps de bestiar.

Per treure els fons del país, BPA feia operacions de permuta al mercat internacional, utilitzant empreses de paper registrades a Panamà. El comissari va declarar davant un jutjat d'Andorra que dipositava bolívars al compte de l'empresa Desarrollos Civiles 2104 CA, de Mariela Prieto. Després havia de portar-li la constància del dipòsit, perquè ella autoritzés la transferència per l'equivalent en dòlars al compte de l'empresa que Puerta tenia a Panamà. Immediatament, aquests fons eren remesos a un compte personal en BPA Andorra. Els tràmits per al registre de l'empresa al país centreamericà, així com l'obertura del compte bancari corresponent es feien a través de BPA Serveis.