Publicitat
Publicitat

Els EUA aclareixen que la nota esmentada per Anton Smith no mencionava BPA

L'ambaixada ha emès un comunicat assegurant que Smith es referia a la nota verbal que els Estats Units va enviar a Andorra l'agost del 2014 amb recomanacions genèriques que no feien referència a cap banc en concret

L'ambaixada dels Estats Units a Madrid ha emès aquest dimecres un comunicat aclarint que el conseller econòmic de l'ambaixada, Anton Smith, durant la part final de la conferència del passat 21 d'abril, es va referir a la nota verbal emesa l'agost del 2014 amb recomanacions per millorar el règim andorrà de prevenció de blanqueig de capitals i que "no estava vinculada a cap cas penal en fase d'investigació ni a cap entitat financera concreta d'Andorra". D'aquesta manera, l'ambaixada dels EUA a Espanya i Andorra ha volgut posar fi a la controvèrsia que van generar les paraules de Smith, que donaven a entendre que la nota del FinCEN del 10 de març s'havia emès després d'avisar les autoritats andorranes sobre la qüestió i que aquestes no haguessin actuat amb la fluïdesa que s'esperava.

L'ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra ha comunicat, aquest dimecres, que Anton Smith va oferir una conferència preparada amb antelació durant una jornada organitzada per Ausbanc. Durant el debat posterior, Smith "es va referir al fet que l'ambaixada enviés una nota verbal l'agost del 2014 al Govern d'Andorra amb recomanacions per millorar el seu règim de prevenció del blanqueig de capitals".

L'ambaixada ha aclarit que les recomanacions de la nota verbal tenien un caràcter general i que cap d'elles estava específicament vinculada a un cas penal que estigués en fase d'investigació ni a cap institució financera concreta d'Andorra. Així doncs, asseguren que els comentaris d'Smith no estaven relacionats amb l'actuació de la Secció 311 presa contra Banca Privada d'Andorra, és a dir, la proposta de norma emesa pel Tresor dels Estats Units el passat 10 de març.

Segons l'enregistrament en vídeo que es va fer públic la setmana passada, Anton Smith va assegurar que "l'any passat vam assenyalar la nostra inquietud amb un informe oficial dirigint l'atenció de les autoritats [andorranes] cap a algunes fallades identificades pel Moneyval i el FATF (GAFI) en l'actuació del sistema [financer andorrà]. No diré que no se'n van adonar, però no van actuar amb la fluïdesa que estàvem esperant i per això vam agafar el martell al final". Aquestes paraules van provocar fortes crítiques de l'oposició parlamentària, concretament des de Socialdemocràcia i Progrés, i que el Govern fes públic que l'agost de l'any passat va rebre una nota verbal dels Estats Units amb recomanacions genèriques sobre blanqueig de diners que no feien, però, referència al cas concret de BPA ni de cap altre banc

Etiquetes