Publicitat
Publicitat

Fitch revisa el ràting d'Andbank, Crèdit Andorrà i MoraBanc però retira la vigilància negativa

Les qualificacions a llarg termini baixen d'A- a BBB i BBB- amb "perspectiva estable"

Després que Standard&Poor's rebaixés la qualificació d'Andorra situant-la en BBB-, aquest dijous l'agència de ràtings Fitch ha tornat a avaluar els tres bancs andorrans completant l'examen que va començar el 23 de març quan van ser col·locats en situació de vigilància negativa arran del cas BPA.

D'entrada, Fitch considera el marc regulador "en desenvolupament" en comparació amb altres països europeus més avançats i els informes financers "menys transparents" que en moltes entitats internacionals. Amb tot, espera que la transparència i la comparativa amb els mercats internacionals millori amb la implementació de les directives europees previstes per al 2017.

Fitch descarta un contagi a la resta de la plaça financera

L'agència també fa referència a la manca d'un banc central però reconeix les "ràpides mesures" de les autoritats andorranes per gestionar la crisi de BPA i per evitar el seu possible contagi en l'economia i en el sistema financer.

Fitch espera que el creixement del PIB es desacceleri el 2015, a causa del pes del sector bancari en l'economia i els reptes que afronta el sector. Espera també algun efecte de "desbordament" per BPA en les perspectives de creixement dels bancs. Tot i el control en la retirada dels capitals, considera que els bancs han gestionat activament la seva liquiditat mantenint els balanços en "nivells força estables", destaca.

La Llei de reestructuració i resolució d'entitats bancàries, el pla de resolució de BPA i el fons de resolució de 30 milions d'euros establerts són també valorats positivament per l'agència.

Les qualificacions d'Andbank reflecteixen els riscos de la ràpida expansió de les seves activitats, sobretot per l'adquisició de Banco Inversis el 2014. Així, passa d'A- a BBB a llarg termini.

Quant a Crèdit Andorrà, assenyalen la seva exposició a l'economia nacional, que va patir una llarga recessió i va suposar una debilitació de la qualitat dels actius. Tot i així, prenen en consideració els bons resultats de l'entitat, l'adequació del capital i un enfocament equilibrat cap a l'expansió internacional. La seva nota també passa d'A- a BBB.

Per últim, sobre MoraBanc, manifesten que té una franquícia limitada i més concentrada que la resta. El fet de no completar la seva primera adquisició a Espanya també es té en compte i consideren un augment del risc la creixent exposició a les inversions de capital i la diversificació de les fonts d'ingressos lluny de la central el 2014. Amb tot, també reflecteixen forts nivells de capacitat de generació d'ingressos i de capital. Així, la seva qualificació passa d'A- a BBB-.

Retirada de la vigilància negativa

Malgrat aquestes degradacions de les notes, Fitch treu la vigilància negativa i atorga una perspectiva estable a les entitats. "Reflecteixen la nostra expectativa d'estabilitzar els factors crediticis clau malgrat les incerteses restants relacionades amb la resolució de BPA", afirma el comunicat. Fitch assumeix que els bancs seran capaços de gestionar els riscos relacionats amb BPA i les qualificacions no reflecteixen la possible participació dels bancs andorrans en les transaccions resultants de la resolució de BPA.

En el mitjà termini, apunta l'agència, els bancs es poden beneficiar d'un major alineament del mercat financer i del marc regulador amb altres països europeus.

De cara al futur, s'haurà de determinar la capacitat d'Andbank per restaurar el capital després de l'adquisició d'Inversis i l'execució de la seva estratègia de creixement. També les accions de Crèdit Andorrà per estabilitzar la qualitat dels actius i l'evolució de la disposició de MoraBanc d'assumir riscos com l'augment de l'exposició a les inversions de capital i altres fonts de diversificació lluny de la banca central.

Els exàmens a fons a curt termini dels tres bancs s'han degradat des de 'F2' a 'F3' en totes tres entitats.