Fitch manté les qualificacions dels bancs andorrans però adverteix de possibles descensos

De moment, l'agència de ràting manté les qualificacions d'Andbank, Crèdit Andorrà i MoraBanc en A-, un fet que han celebrat les entitats

 

L'agència de mesura de riscos Fitch manté en un A- el grau de qualificació a llarg i mitjà termini del deute dels bancs andorrans Andbank, Crèdit Andorrà i MoraBanc, encara que adverteix que aquest nivell pot davallar com a conseqüència de la crisi de BPA, tal com recull l'Agència EFE.

En un comunicat, Fitch argumenta la "perspectiva negativa" del deute d'aquestes entitats per la situació actual del sistema bancari andorrà que, assegura, "necessita ser reavaluat" pels "potencials efectes indirectes" que pot comportar BPA.

L'agència apunta que aquesta perspectiva negativa suposa per als tres bancs andorrans un descens del grau des de l'actual A-, equivalent a un notable baix, però l'extensió de la davallada dependrà de l'avaluació que realitzi Fitch d'aspectes com l'"entorn operatiu" i els perfils de fons i liquiditat.

La qualificació també dependrà de com evolucionin els esdeveniments de les properes setmanes, en particular, en relació amb els dipòsits i l'efecte que tingui la liquidació de BPA en els altres bancs.

Els bancs celebren que es mantinguin les qualificacions

Crèdit Andorrà, MoraBanc i Andbank han celebrat que Fitch Ratings hagi mantingut les seves qualificacions en una A- a llarg termini i un F2 a curt termini, malgrat la crisi de BPA.

Des de Crèdit Andorrà han assenyalat que aquesta avaluació "reflecteix el correcte desenvolupament del negoci de banca privada, una gestió responsable, una sana rendibilitat, una forta capitalització i una àmplia liquiditat".

De la seva banda, MoraBanc ha assenyalat que Fitch valora positivament "l'estratègia diferenciadora de l'entitat, el desenvolupament de la seva banca privada i les ràtios de solvència i liquiditat".

Finalment, Andbank ha ressaltat que el manteniment del ràting està impulsat per "la fortalesa de l'entiat i el creixement dels actius sota gestió", i ha avançat que el 2014 es va tancar amb més de 21.000 milions en actius. L'entitat també destaca que l'agència ha confirmat el 'Support Rating' and 'Support Rating Floors' en 5 i NF, respectivament, cosa que "reflecteix la visió de l'agència que la probabilitat que Andbank necessiti ajuda és baixa".

Els tres bancs andorrans han reiterat que la crisi de BPA no ha tingut cap mena d'impacte a cap altre entitat de la plaça, i han destacat que Fitch ha advertit de possibles requalificacions (RWN, Risk Watch Negative), tot i valorar positivament la bona resposta que han tingut davant d'aquesta situació tant les autoritats com les institucions financeres del Principat.