Publicitat
Publicitat

El Govern alerta que la solució als pisos bloquejats per l'intercanvi automàtic "és complicada"

Jordi Cinca avisa que no saben si la problemàtica, que dificulta l'accés al mercat immobiliari, és abordable des d'Andorra

A Andorra hi hauria milers de pisos que no es poden vendre ni llogar perquè són propietat de no residents que no els haurien declarat al seu país malgrat l'entrada en vigor de l'intercanvi automàtic d'informació, segons ha informat aquest dimecres el 'Diari d'Andorra'. Aquesta és una de les causes de l'augment del preu del lloguer de pisos i la manca d'oferta. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha assegurat que no és una problemàtica senzilla d'abordar ja que ni tan sols es pot quantificar el nombre d'habitatges en aquesta situació per l'absència d'un registre de la propietat. A més, ha remarcat que la qüestió no està pròpiament vinculada a les obligacions fiscals d'Andorra, sinó que es produeix pel fet que hi hagi hagut propietaris d'immobles no residents al país que no han regularitzat la seva situació. Per tot plegat, ha alertat que la solució és complicada i que "no sabem si és abordable des d'Andorra", però s'ha compromès a estudiar la problemàtica i a no girar l'esquena davant d'una realitat que pot tenir una dimensió de gran envergadura.

El ministre Jordi Cinca ha indicat que la qüestió dels pisos fora de mercat per ser propietat de no residents que no han regularitzat els seus béns patrimonials al Principat "no és una problemàtica senzilla ni fàcil de quantificar", de manera que ha afegit que qualsevol xifra que es pugui donar sobre el nombre d'habitatges en aquesta situació "és especulativa", ja que a Andorra no existeix cap registre de la propietat. 

Amb tot, el portaveu del Govern ha assegurat que no giraran l'esquena a aquesta realitat, i més si es confirma que té una dimensió de grans proporcions. El ministre s'ha compromès a estudiar la qüestió i a plantejar possibles solucions, tot i que ja ha avançat que "en gran mesura, la solució no està en mans d'Andorra". El que sí que ha avançat és que es treballa per buscar solucions tècniques per solucionar la mancança d'habitatge de lloguer, de manera que s'estan estudiant possibles eines per facilitar l'accés a aquest mercat que es podrien concretar durant les properes setmanes. 

Jordi Cinca també ha remarcat que la problemàtica no es pot vincular exclusivament a l'entrada en vigor de l'intercanvi automàtic d'informació, i en aquest sentit ha recordat que ja fa anys que es van començar a signar els convenis d'intercanvi d'informació a la demanda que incloïen els rendiments de la propietat immobiliària. També ha recordat que l'intercanvi automàtic ja feia anys que estava anunciat, de manera que la responsabilitat és dels propietaris que no han regularitzat a temps la seva situació fiscal amb els seus països.
  
Per tot plegat, el ministre considera que no és una qüestió vinculada pròpiament a les obligacions fiscals d'Andorra, i ha volgut deixar clar que la Llei que regula l'intercanvi automàtic no es pot modificar, perquè les dates ja estan establertes. Cal recordar que el primer enviament de dades fiscals de no residents als seus països d'origen s'haurà de fer el setembre del 2018 amb la informació a partir del gener del 2017.