Publicitat
Publicitat

El Govern nega que estigui estudiant sotmetre la banca al control del BCE

Jordi Cinca ha desmentit les informacions publicades per 'El Confidencial' assegurant que cal ser membre de la Unió Europea per poder plantejar-se aquesta via

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha negat que s'estiguin plantejant sotmetre la banca andorrana al control del Banc Central Europeu (BCE), desmentint així la notícia publicada aquest dimecres a 'El Confidencial'. Cinca ha assegurat que "tal com es planteja la notícia, la hipòtesi no és possible", ja que el BCE només pot controlar el sistema financer de països membres de la Unió Europea i membres de l'Eurozona, i que per tant, "no ens ho plantegem perquè no és possible".

Jordi Cinca ha assegurat que no s'ha iniciat cap procés de reflexió encaminat a fer que la banca andorrana estigui sotmesa al control del Banc Central Europeu o del Banc d'Espanya, tal com apunta aquest dimecres el digital 'El Confidencial'. Segons aquest mitjà, arran de la crisi de BPA i de la pèrdua de credibilitat de la plaça financera, Andorra estaria estudiant sumar-se al Mecanisme Únic de Supervisió (MUS), de manera que es cedirien les competències de control sobre la banca al BCE. A més, afegeix que aquesta entitat tindria previst subrogar aquesta tutela al Banc d'Espanya.

Cinca ha assegurat que res d'això és cert, perquè Andorra no és membre de la Unió Europea ni de l'Eurozona, i que per tant "no pot anar per aquesta via sota cap concepte". A més, ha afegit que encara és prematur plantejar-se negociar aquesta possibilitat dins del futur acord amb la Unió Europea.

Pel que fa a la possibilitat que l'INAF pugui adquirir competències pròpies d'un banc central, el ministre ha indicat que no és una qüestió prioritària ja que, de moment, l'INAF ha de supervisar la plaça andorrana amb totes les garanties i tenir la capacitat de col·laborar amb els seus homòlegs. Així, per al ministre anar més enllà "no és evident", ja que s'hauria de pensar com es capitalitzaria l'hipotètic banc i de què hauria de respondre.

D'altra banda, en referència al comunicat emès pels Estats Units assegurant que Anton Smith no es referia a cap informe enviat amb antelació sobre el cas BPA, Cinca ha indicat que es van demanar les explicacions pertinents per la via diplomàtica, però no amb la pretensió que l'ambaixada fes cap declaració de cap tipus. En tot cas, el ministre ha lamentat que es perdi el temps "en donar tombs a aspectes que al final es demostra que tenen poca transcendència".

Etiquetes